Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
czwartek, 09 sierpnia 2007
SERNIK Z OWOCAMI



Jedynie ja w mojej rodzinie lubię serniki!
No jak tak można?! Ser na słodko, toż to delicje! A ponieważ kupne nie umywają sie do domowych, zmuszona jestem tak sobie kombinować, by piec niewielkie ilości. Ale dla chcącego nic trudnego. Wymyśliłam więc sobie taki oto sernik, bardzo prosty, a smakiem urzekający, zwłaszcza jedzony na ciepło. Lekka kwaskowatość nektaryn wspaniale współgra z aksamitną słodyczą sera, a żeby szczęście było pełne - całość otulona ulubionym kruchym...mmm...

Składniki (na dużą formę proszę sobie podwoić):
* 100g mąki krupczatki
* 50g mąki pszennej
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* 50g cukru pudru
* 100g masła
* 1 żółtko
Najpierw siekamy przesiane mąki, proszek i cukier razem z zimnym masłem, dodajemy żółtko i zagniatamy krótko jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
¼ ciasta zostawiamy w lodówce, a resztą wylepiamy formę, gęsto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 12-15 minut (do jasnego zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przygotowujemy nadzienie serowe:
* 250g na gładko zmielonego twarogu śmietankowego
* 3 łyżki cukru
* łyżka mąki ziemniaczanej
* lekko ubite białko
Wszystkie składniki ucieramy na gładką masę (pianę z białka dodajemy na samym końcu).

Na podpieczony spód wykładamy masę serową, ładnie układamy, pokrojone na średniej grubości półplasterki, dwie nektarynki i skubiemy drobno odłożoną część ciasta. Pieczemy ok. 40 minut.
Sernik będzie na pewno równie dobry z innymi owocami. Ja bardzo lubię smak pieczonych nektarynek i brzoskwiń, dlatego zaczęłam od tej wersji, ale nie omieszkam spróbować innych.
14:45, nougatine83 , Z serem
Link Komentarze (15) »
sobota, 23 czerwca 2007
ZAPIEKANKA RYŻOWA Z BIAŁYM SEREM NA SŁODKO



Jest to kolejna potrawa, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Pewnie wielu z Was tylko skrzywi się na połączenie ryżu, białego sera, jajka i cukru, ale ja bardzo lubię takie 'danka' i często sobie tę zapiekankę przyrządzam. Robię ją zazwyczaj w takiej małej, ceramicznej foremce, akurat na raz dla siebie :) i takie też proporcje podaję. W razie potrzeby i apetytu można je sobie zmieniać :)


Potrzebujemy:

* 6 łyżek ryżu białego,
* 125g białego sera (półtłustego lub tłustego),
* 1 jajka,
* łyżkę cukru + łyżeczkę cukru waniliowego,
* skórkę otartą z połowy cytryny

Najpierw gotujemy ryż na sypko.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i w czasie, gdy się nagrzewa, ucieramy żółtko z cukrami i skórką cytrynową a następnie z twarogiem (sera nie trzeba mielić, ale należy dobrze go rozetrzeć z masą żółtkowo-cukrową).Dokładnie łączymy ostudzony ryż z masą.Ubijamy pianę z białka i odrobiny soli i delikatnie łączymy z masą ryżową.Całość przekładamy do natłuszczonej masłem formy i pieczemy ok. 40 minut.Oczywiście można robić wiele wariacji na temat - dodać rodzynki, cynamon, żurawiny. Robiłam już na wiele sposobów i za każdym razem zjadam z apetytem :) Równie dobra na drugi dzień na zimno.
14:19, nougatine83 , Z serem
Link Komentarze (10) »