Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
poniedziałek, 27 sierpnia 2007
MUFFINKI A LA RAFAELLO






Są ciasta rafaello, są trufelki rafaello, więc dlaczego nie muffiny? Jakiś czas temu, przy okazji czekoladowo-orzechowych muffinek, obiecałam kilku osobom kokosowe. Przepisów na nie jest mnóstwo w internecie, więc żeby ich nie powielać, zrobiłam babeczki kokosowo-migdałowe. Dobrze, że to tylko muffinki, bo jak nigdy, nie miałam wczoraj ochoty na pieczenie. Gdyby był to jakiś bardziej skomplikowany wypiek, pewniem zakończyłoby się niejadalnie. Czasem są takie dni, że wszystko z rąk leci i człowiek nie ma siły poświęcać należytej uwagi temu, co robi. Muffiny robiłam szybko, niedbale a i tak wyszły znakomite, co po raz kolejny podtwierdziło fakt, że niewiele rzeczy jest w stanie im zaszkodzić :)


Składniki na 12 sztuk:
* 220g mąki
* 100g cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* odrobina soli
* jajko
* 1/3 szkl. oleju

* 3/4 szkl. mleka
* kilka kropel aromatu migdałowego
* 6 łyżek wiórków kokosowych
* 3 łyżki płatków migdałowych
* tabliczka białej czekolady + łyżeczka masła
* płatki kokosowe do dekoracji

Dla formalności opiszę sposób wykonania :-) mąkę, proszek, sól mieszamy w jednej misce, olej, mleko, jajko, olejek, cukier, wiórki, płatki migdałowe w drugim naczyniu. Wlewamy mokre do suchych i krótko mieszamy. Przekładamy do lekko natłuszczonej foremki muffinkowej i pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Białą czekoladę topimy na parze, dodajemy masło i szybko mieszamy. Ciepłą pastę nakładmy na muffinki i ozdabiamy płatkami kokosa.

14:27, nougatine83 , Muffinki
Link Komentarze (11) »
środa, 15 sierpnia 2007
MUFFINKI CZEKOLADOWO-ORZECHOWE





Całkiem dostojne ;) jak stwierdziła moja koleżanka, zobaczywszy
piętrzące się 30 sztuk. Wyglądają rzeczywiście 'elegancko' i ponad tę polewę, chyba żadnych ozdób im nie potrzeba. Myślałam o wykończeniu ich srebrnymi kulkami, których kilka mi się jeszcze ostało, ale to już troszkę wyeksploatowany pomysł. Pojechały więc wczoraj czarnulki, w ilości 25 sztuk (5 jakoś dziwnie się ulotniło...) uświetnić imieniny w pracy rzeczonej koleżanki. A smak? Intensywny, z wyczuwalnymi orzechowymi drobinkami, nie za słodki; muffinki były wilgotne i puszyste – dokładnie takie, jakie być mają.



Proporcje na 12 muffinek:
* 250g mąki
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 160g cukru
* 2 łyżki gorzkiego kakao
* 2 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych
* szklanka mleka
* 90g oleju
* 2 jajka

A przygotowanie to oczywiście żadna filozofia (jak przy każdych muffinach): mieszamy suche składniki (dobrze jest przesiać mąkę), mokre łączymy w osobnym naczyniu i wlewamy do suchych składników. Oczywiście najważniejsza rzecz to krótkie i niedokładne wymieszanie składników – grudki muszą być. Muffinki pieczemy ok. 20 minut w 190-200 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem. I na jeszcze ciepłych rozprowadzamy własnej roboty polewę czekoladową.

Ależ to przyjemne, wgryźć się w taką ciepłą muffinkę, poczuć intensywny smak ciasta i jedwabiście gładkie, powoli zastygające czekoladowe uwieńczenie!
12:28, nougatine83 , Muffinki
Link Komentarze (37) »
wtorek, 17 lipca 2007
MUFFINY MAKOWE



Miałam ochotę na makowe muffiny ale sam mak wydawał się nieco nudny, trzeba było wykoncypować smaczną kombinację. Pierwsze co przychodzi do głowy to naturalnie migdały, ale było to zbyt oczywiste, więc wymyśliłam, że będą z dodatkiem pomarańczy. To był dobry wybór.

Składniki
:

* 80g maku
* 250ml mleka
* sok z jednej pomarańczy
* 2 jajka (rozbełtane)
* pół szklanki oleju
* 340g mąki
* 110g cukru
* pełna łyżeczka proszku do pieczenia
* ćwierć łyżeczki soli

A teraz do pracy:
Mak wsypujemy do rondelka, wlewamy mleko i doprowadzamy do wrzenia; gotujemy chwilę (3-4 minuty), po czym odstawiamy do wystudzenia na około pół godziny.Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek, wsypujemy cukier i sól.Do masy mleczno-makowej, wlewamy olej, sok i rozbełtane jajka - mieszamy.Zawartość rondelka przelewamy do suchych składników i mieszamy (tylko) do połączenia.Przekładamy do muffinkowej formy (natłuszczonej i posypanej bułką) i pieczemy ok. 18 minut w 180 stopniach. Pomysł, żeby wykorzystać mak zaczerpnęłam z forum CinCin.
14:05, nougatine83 , Muffinki
Link Komentarze (9) »
niedziela, 03 czerwca 2007
MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ MIGDAŁOWĄ

To jedne z najsmaczniejszych muffinek jakie kiedykolwiek upiekłam.
Pysznie wilgotne (truskawki wspaniale puszczają sok) i miękkie w środku, z chrupiącym wierzchem w postaci kruszonki. Najszybciej znikające muffinki! Inspirowałam się przepisem z książki Konemanna, który em_es podała na forum gazetowym, ale nie byłabym sobą, gdybym nie wprowadziła zmian :)



Oto oryginalny przepis:
* 375g mąki,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* odrobina soli,
* 115g brązowego cukru,
* 2 jajka,
* 250ml mleka,
* 125g stopionego masła,
* 150g malin.
* Kruszonka: 50g mąki, 30g zimnego masła, 2 łyżki brązowego cukru.

Do dużej miski przesiać mąkę, proszek, sól, dodać cukier, maliny, zamieszać, zrobić dołek.W niewielkim dzbanku rozbić jajka z mlekiem. Wlać je w dołek zrobiny w suchych składnikach razem z masłem. Szybko i króko wymieszać (powinno mieć grudki).Nałożyć do formy, wypełniając zagłebienia do ok. 3/4 wysokości. Składniki na kruszonkę przełożyć do miski i połączyc palcami aż powstaną okruchy.Obficie posypać muffinki i piec 30 minut w 210 stopniach.
Moje modyfikacje:
do muffinek użyłam tylko 1 łyżeczki proszku do pieczenia i zwykły cukier zamiast brązowego. Zamiast malin oczywiscie truskawki (nie mieszałam z ciastem, tylko wtykałam po 2 małe w każdą muffinkę).W kruszonce zamiast mąki użyłam mielonych migdałów i zwyłky cukier. Piekłam w nieco niższej temp. (200) przez 25 minut.
Były naprawdę pyszne i zdecydowanie do powtórzenia!

09:24, nougatine83 , Muffinki
Link Komentarze (13) »
piątek, 05 stycznia 2007
MUFFINKI w czapeczkach :) z marcepanem




Składniki:
* 2 i 2/3 szklanki mąki
* 1 lyżeczka proszku do pieczenia
* duża szczypta soli
* 1/2 szklanki cukru
* 2 jajka
* niepełna szklanka mleka
* 2/3 szklanki oleju
* marcepan, czekolada gorzka i biała.

Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki. Do rozbełtanych jajek dodać mleko i olej, dodać do suchych skladnikow i krótko! wymieszać. Wyłożyć zagłębienia blaszki papierowymi foremkami. Nakładać po łyżce ciasta, wkładać kawałek marcepanu przykrywać odrobiną ciasta. Piec ok. 20 minut w 200st., aż bedą rumiane, sprawdzic patyczkiem - powinien być suchy.Pozostawić do ostygnięcia. Każdą maczać w rozpuszczonej deserowej czekoladzie i ozdobiać kroplą białej.
13:30, nougatine83 , Muffinki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 31 grudnia 2006
BABECZKI MARMURKOWE z rumem

babeczki1

Znakomicie sprawdza się tutaj forma muffinkowa, choć nie jest to przepis na klasyczne muffinki.

Składniki:
*
125g masła
* 125g cukru
* 2 jajka
* 200g mąki
* 100g mąki ziemniaczanej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* odrobina soli
* 100 ml mleka
* kieliszek rumu
* kakao gorzkie

Utrzeć masło, dodawać cukier i po jajku, ucierać. Przesiać mąki, dodać proszek, sól i na zmianę z mlekiem dodawać do masy. Wlać rum i wymieszać. Część ciasta wymieszać z kakao i na przemian z jasnym wypełnić foremki. Piec ok 20 minut w 200 stopniach (dla pewności przeprowadzić próbę patyczkową).

07:09, nougatine83 , Muffinki
Link Komentarze (1) »