Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
sobota, 01 września 2007
SZARLOTKA RUSTYKALNA




Czy jest bardziej jesienne ciasto niż szarlotka? Może ciasto z gruszkami?Jednak w moim rankingu jabłkowe zdecydowanie prowadzi. Według mnie najlepsze ciasto z jabłkami, to ciasto w najbardziej ascetycznej z możliwych wersji: tylko kruche i mnóstwo jabłek, do których nie dodaję nawet cynamonu. Ale owoce nie mogą byc pierwsze lepsze, muszą być słodko-kwaśne, najlepiej z własnej działki lub ogrodu.

Składniki:
- 360g mąki pszennej
- 1 jajko + 1 żółtko
- 5 łyżek cukru pudru
- 200g masła
- ok. 8 dużych jabłek

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemu cukier, zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy 2 żółtka i jedno białko (dzięki niemu ciasto wychodzi lekko twardawe, co bardzo pasuje do tej szaroltki). Jeszcze chwilę siekamy i szybko zaganiatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Połową ciasta wylepiamy formę, dziurkujemy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach ok. 15 minut. Na ciasto wykładamy obrane i pokrojone jabłka, przykrywamy rozwałkowanym krążkiem pozostałego ciasta, nacinamy na środku 'gwiazdkę' (dookoła możemy zrobić wianuszek) i pieczemy jeszcze ok. 40 minut, do zezłocenia.


poniedziałek, 20 sierpnia 2007
SŁODKO-SŁONA TARTA KRÓWKOWO-ARACHIDOWA






Związek słodko-słony – love it or hate it ;) Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy, więc pomyślałam, że warto wykoncypowac coś na tę nutę, coś a la Snickers. Mam taką przypadłość, że często kupuję bez żadnej konkretnej potrzeby, po to by sobie leżało i czekało na właściwy moment. Tak właśnie było z tą masą krówkową. Teraz przyszła pora, żeby wykorzystać ten wynalazek. Masa rzeczywiście smakuje zupełnie jak krówki (i zdecydowanie nie przypomina kajmakowej), więc żeby już nie przedobrzyć połączyłam ją z czymś delikatnie słonym. Cienka warstwa kruchego ciasta z niewielką ilością cukru i mnóstwo gęstej, krówkowej masy z lekko słonawymi orzeszkami. Stwierdzono, że to połączenie Snickersa z Twixem ;)

Składniki:

* 180g mąki
* 2 łyżki cukru pudru
* 100g masła
* żółtko
* łyżka śmietany
(wszystkie składniki oprócz mąki i cukru rzecz jasna, powinny być zimne)
* puszka masy krówkowej (400g)

* ok. 250g orzechów arachidowych (100g solonych i 150g niesolonych)

Mąkę przesiewamy razem z cukrem, dodajemy masło i siekamy nożem, dodajemy żółtko i śmietanę i zagniatamy krótko jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na mini. 2 godziny, następnie rozwałkowujemy okrąg, przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 30 min. W 180 stopniach. Do miski przekładamy masę krówkową i orzechy, dokładanie mieszamy (na początku idzie opornie, ponieważ masa jest gęsta). Przekładamy na wystudzone ciasto i zajadamy. Dobre jest również zimne, prosto z lodówki.

Pojawiła się propozycja, by następnym razem dodać polewę czekoladową, wtedy jeszcze bardziej będzie przypominać Snickersa. Ale nie będę ich tak rozpieszczać ;)
sobota, 07 lipca 2007
KRUCHE Z JAGODAMI I CYTRYNOWĄ PIANKĄ



Jagodowa rozpusta. Najlepsza na ciepło, kiedy półpłynne jagody nie zdążyły ostygnąć, a pianka cutrynowa opaść.  Ale bez obaw, rzadko zostaje na potem :)

Składniki:
* 300g mąki krupczatki
* 100g mąki pszennej
* 120g cukru pudru
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 3 jajka (2 duże też wystarczą)
* 200g masła
* kisiel cytrynowy bez cukru + duża łyżka cukru
* 2 szklanki jagód

Krupczatkę wysypujemy na stolnicę; pszenną, proszek i cukier przesiewamy, dodajemy żółtka i zimne masło – siekamy zimnym nożem i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Połową ciasta wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy i podpiekamy ok.10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wyjęciu, ciasto chwilę studzimy i wykładamy na nie jagody (połowę jagód rozgniatamy widelcem i tę papkę mieszamy z całymi owocami). Na jagody ścieramy połowę z połowy ciasta, które odłożyliśmy na to wykładamy pianę ubitą z białek z odrobiną soli, z cukrem i dodanym pod koniec ubijania kisielem.Teraz już tylko układamy paski z pozostałego ciasta (można je też zetrzeć na tarce) i pieczemy 35-40 minut. Ja przed włożeniem do piekarnika, posypałam całość cukrem kryształem, ale niepotrzebnie, bo skarmelizował i utworzył piegi :)

niedziela, 31 grudnia 2006
CIASTO PINACOLADA




Przepyszne krucho-kremowe z egzotyczną nutą.
Dla pełnego efektu wymaga przynajmniej jednodniowego "leżakowania"

Ciasto:
* 600g mąki
* 200g cukru
* 120g masła
* 2 całe jajka
* 4 łyżki miodu
* łyzeczka sody
Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka,
miód i wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki. Upiec cztery (cienkie) placki na
prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp. 180 st.

Krem:
* 2 budynie smietankowe lub waniliowe
* 700 ml mleka
* 3/4 szkl. cukru
* 40dag masła
* 70g wiórków kokosowych
* mała puszka ananasów
Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia.Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy wiórki kokosowe.Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą. Przekładamy placki, smarujemy kremem wierzch.

CIASTO KRUCHE Z POMARAŃCZOWYM DŻEMEM





Dżem pomarańczowy świetnie komponuje się z gorzką czekoladą,
więc nie omieszkałam zrobić polewy z tejże
(niestety brak finalnego zdjęcia)

Ciasto:
* 50dag mąki,
* 15dag cukru,
* 25dag masła,
* 2 żółtka,
* 3-4 łyżki śmietany,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 30dag dżemu pomarańczowego

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i przesiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (mniejszą i większą) zawinąć je w folię. Większą część włożyć do zamrażalnika, mniejszą do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć rozwałkowanym ciastem z lodówki, ponakuwać, podpiec. Na wyjęte ciasto wyłożyć dżem i zetrzeć na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażalnika. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.