Blog z miło¶ci do słodko¶ci. Rozgo¶ć się...
niedziela, 07 stycznia 2007
KOKOSANKI


Kokosanki wychodz± pyszne, pulchne, wilgotne i lekko "klej±ce" w ¶rodku, z chrupi±cym wierzchem.



Kokosanki gotowe ↑

Na drugim zdjęciu kuleczki jeszcze przed pieczeniem ↓



Składniki:
* 25 dag wiórków kokosowych,
* pół szklanki cukru,
* 2 jajka,
* 5 dag masła,
* 3-4 płaskie łyżeczki m±ki,
* odrobina sody.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło i wymieszać z kokosem, m±k± i odrobin± sody (na czubek łyżeczki).Formować kuleczki i układać na natłuszczonej blasze. Piec około 15 minut w 170-180 stopniach.Delikatnie zdejmować z blachy, bo maj± tendencję do przyklejania się (lepiej poczekać aż przestygn±). Polecam formować mniejsze kulki, robić spore odstępy na blasze, bo kokosanki się "spłaszczaj±".

pi±tek, 05 stycznia 2007
MUFFINKI w czapeczkach :) z marcepanem




Składniki:
* 2 i 2/3 szklanki m±ki
* 1 lyżeczka proszku do pieczenia
* duża szczypta soli
* 1/2 szklanki cukru
* 2 jajka
* niepełna szklanka mleka
* 2/3 szklanki oleju
* marcepan, czekolada gorzka i biała.

M±kę przesiać, dodać pozostałe suche składniki. Do rozbełtanych jajek dodać mleko i olej, dodać do suchych skladnikow i krótko! wymieszać. Wyłożyć zagłębienia blaszki papierowymi foremkami. Nakładać po łyżce ciasta, wkładać kawałek marcepanu przykrywać odrobin± ciasta. Piec ok. 20 minut w 200st., aż bed± rumiane, sprawdzic patyczkiem - powinien być suchy.Pozostawić do ostygnięcia. Każd± maczać w rozpuszczonej deserowej czekoladzie i ozdobiać kropl± białej.
13:30, nougatine83 , Muffinki
Link Komentarze (4) »
niedziela, 31 grudnia 2006
CIASTO PINACOLADA




Przepyszne krucho-kremowe z egzotyczn± nut±.
Dla pełnego efektu wymaga przynajmniej jednodniowego "leżakowania"

Ciasto:
* 600g m±ki
* 200g cukru
* 120g masła
* 2 całe jajka
* 4 łyżki miodu
* łyzeczka sody
M±kę przesiać, dodać sodę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka,
miód i wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki. Upiec cztery (cienkie) placki na
prostok±tnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp. 180 st.

Krem:
* 2 budynie smietankowe lub waniliowe
* 700 ml mleka
* 3/4 szkl. cukru
* 40dag masła
* 70g wiórków kokosowych
* mała puszka ananasów
Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia.Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy wiórki kokosowe.Ananasa dokładnie ods±czamy, drobno kroimy i mieszamy z mas±. Przekładamy placki, smarujemy kremem wierzch.

PIERNICZKI





Pierniczki wychodz± cudownie aromatyczne i korzenne (czę¶ć z landrynkowymi oknami)


Składniki:
* 1kg m±ki
* 40dag miodu
* 40 dag cukru
* 25 dag margaryny
* 2 łyżeczki sody
* szczypta soli
* 2 przyprawy do pierników

M±kę przesiewamy z sod± i sol±. Robimy wgłębienie w które wlewamy miód,dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.Odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na blacie posypanym m±k±.Wycinamy dowolne kształty, po czym pierniczki kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszcze i pieczemy na złoto, czas to ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu czekajmy aż troszke ostygn± i dopiero wtedy zdejmujmy z blachy.
Przepis pochodzi od Boniulki.
CIASTO KRUCHE Z POMARAŃCZOWYM DŻEMEM





Dżem pomarańczowy ¶wietnie komponuje się z gorzk± czekolad±,
więc nie omieszkałam zrobić polewy z tejże
(niestety brak finalnego zdjęcia)

Ciasto:
* 50dag m±ki,
* 15dag cukru,
* 25dag masła,
* 2 żółtka,
* 3-4 łyżki ¶mietany,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 30dag dżemu pomarańczowego

M±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i przesiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i ¶mietanę. Szybko zagnie¶ć ciasto. Podzielić na 2 czę¶ci (mniejsz± i większ±) zawin±ć je w folię. Większ± czę¶ć włożyć do zamrażalnika, mniejsz± do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć rozwałkowanym ciastem z lodówki, ponakuwać, podpiec. Na wyjęte ciasto wyłożyć dżem i zetrzeć na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażalnika. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.

BABECZKI MARMURKOWE z rumem

babeczki1

Znakomicie sprawdza się tutaj forma muffinkowa, choć nie jest to przepis na klasyczne muffinki.

Składniki:
*
125g masła
* 125g cukru
* 2 jajka
* 200g m±ki
* 100g m±ki ziemniaczanej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* odrobina soli
* 100 ml mleka
* kieliszek rumu
* kakao gorzkie

Utrzeć masło, dodawać cukier i po jajku, ucierać. Przesiać m±ki, dodać proszek, sól i na zmianę z mlekiem dodawać do masy. Wlać rum i wymieszać. Czę¶ć ciasta wymieszać z kakao i na przemian z jasnym wypełnić foremki. Piec ok 20 minut w 200 stopniach (dla pewno¶ci przeprowadzić próbę patyczkow±).

07:09, nougatine83 , Muffinki
Link Komentarze (1) »
1 ... 6 , 7