Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
sobota, 26 maja 2007
KREM TRUSKAWKOWY

Zrobiło się tak ciepło, że na samą myśl o włączeniu piekarnika, zaczynam się słaniać z gorąca.
Wczorajsze truskawki piętrzą się w koszyku, resztka mascarpone pałęta się w lodówce,hmm....krem? A jakże! Jako wielbicielka tychże, długo nie myślałam i oto całkiem zadowalający reaultat.

krem truskawkowy

150g serka mascarpone miksujemy ze 150g waniliowego serka homogenizowanego. W miseczce rozgniatamy widelcem dojrzałe (!) truskawki w ilości dowolnej i krótko miksujemy z serkami. I już :) Bez żelatyny, ze znikomą ilością cukru, no może nieco rozpustne ze względu na mascarpone, ale kto by się tam przejmował :D

niedziela, 20 maja 2007
BLOK KAKAOWY JAK Z PRLu :)




Ech, czasy słodkiego dzieciństwa :)
Uwielbiałam blok, zwłaszcza ten jasny (o którego zrobienie też się pokuszę). Poniższy przepis jest naprawdę niezły, ale jednak nie jest to dokładnie ten sam smak PRLowskiego przysmaku, który ja pamiętam.

Składniki jak w przepisie z forum gazetowego (moje modyfikacje na końcu):
* 2 szklanki cukru
* 1 kostka masla (250g)
* 1/2 szkl. wody
* 2-3 lyżki kakao
* 1 mleko w proszku (400g)
* dodatki wg uznania (herbatniki, orzechy, wafle, rodzynki)

Masło, cukier, woda i kakao rozpuścić i ostudzić (moze być lekko ciepłe).Do dużego garnka wsypac mleko i dodatki.Wlać mase maślaną, wszystko dokładnie wymieszac i przełożyć do formy (keksówki) wysmarowanej tłuszczem lub wylożonej folia aluminiową.
Teraz moje uwagi: cukru dałam tylko jedną szklankę (czyli połowę zalecanej w przepisie ilości) a i tak blok był bardzo słodki. Zwiększyłam ilość kakao: użyłam 4 łyżki. Robiłam ten blok pierwszy raz i dałam zdecydowanie za mało herbatników i orzechów (co widać na zdjęciu).
Polecam nie żałować dodatków :)

niedziela, 13 maja 2007
WAFLE PRZEKŁADANE


Z cyklu "smaki dzieciństwa"  :)

* paczka wafli tortowych
* 2 szklanki mleka w proszku
* szklanka cukru
* 15 dkg masła roślinnego
* 6 łyżek gorzkiego kakao
* pół szklanki mleka
* cukier puder
* kieliszek rumu

Masło, cukier i mleko podgrzać w garnku, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Po zdjęciu garnka z ognia, wsypać mleko w proszku, kakao i dodać rum. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Wafle przekłądać masą, układając jeden na drugim. Przykryć waflem bez masy, przykryć folią, obciążyć np. deską, aby zmiękły. Przekładaniec włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę.

Po prostu wafle przekładane masą kakaowo-rumową. Niby nic nadzwyczajnego, ale znikają w błyskawicznym tempie :)
sobota, 05 maja 2007
RAZOWE SCONES




Ostatnio z każdej niemal kulinarnej strony atakują mnie scones :D
Nie miałam innego wyjścia - należało się samemu za nie wziąć :) Jednak zmodyfikowałam troszkę przepis zastępując połowę mąki pszennej mąką razową i nie dodając rodzynek. Takie razowe scones świetnie smakowały z miodem i z mlekiem. Zwłaszcza w sobotni poranek :)

Przepis na około 12 średnich scones:
* 20 dkg mąki pszennej i 20 dag mąki razowej,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* pół łyżeczki soli,
* 10 dkg zimnego masła,
* 5 dkg cukru,
* 2 jajka rozbite z taką ilością mleka by osiągnąć 250 ml płynu.

Margarynę rozetrzeć z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Dodać rodzynki. Wlać mleko z jajkami zostawiając trochę płynu do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Szybko wyrobić ciasto rękami (jeżelijest za rzadkie, dodać mąki). Rozwałkować do ok. 1,5 cm grubości i wycinać krążki (ja użyłam foremki w kształcie kwiatka). Ułożyć na blasze i posmarować z wierzchu pozostawionym mlekiem z jajkiem. Piec ok. 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Podawać na ciepło lub zimno z masłem, miodem i mlekiem.