Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
sobota, 17 marca 2007
ALE CHAŁKA!




Nie ma to jak pyszna, ciepła jeszcze chałka z konfiturami :)

Składniki:

* 500g mąki,

* 30g drożdży,

* 1/4l mleka,

* 60g stopionego masła,

* 60g cukru,

* 2 jajka,

* pół łyżeczki soli,

* żółtko do smarowania.


Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Wlać letnie mleko, rozpuścić w nim drożdże, równocześnie mieszając z odrobiną mąki. Rozczyn oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu aż na wierzchu pojawia się pęknięcia (ok. 15 min.). Jajka, masło i cukier dokładnie wymieszać, dodać do rozczynu i wymieszać drewnianą łopatką. Następnie wyrabiać ręką, aż stanie się gładkie. Ponownie włożyć do miski,przykryć ściereczką i pozostawić do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na 3 części, uformować 3 wałeczki i zapleść warkocz. Przełożyć na wąską, natłuszczoną blachę, posmarować żółtkiem (ja dodatkowo zrobiłam kruszonkę).Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
Piec 30-35 minut w 200 stopniach.