Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
niedziela, 31 grudnia 2006
CIASTO PINACOLADA




Przepyszne krucho-kremowe z egzotyczną nutą.
Dla pełnego efektu wymaga przynajmniej jednodniowego "leżakowania"

Ciasto:
* 600g mąki
* 200g cukru
* 120g masła
* 2 całe jajka
* 4 łyżki miodu
* łyzeczka sody
Mąkę przesiać, dodać sodę i posiekać z masłem. Dodać cukier, jajka,
miód i wyrobić. Włożyć na godzinę do lodówki. Upiec cztery (cienkie) placki na
prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia, blasze, w temp. 180 st.

Krem:
* 2 budynie smietankowe lub waniliowe
* 700 ml mleka
* 3/4 szkl. cukru
* 40dag masła
* 70g wiórków kokosowych
* mała puszka ananasów
Gotujemy budyń na mleku zagotowanym z cukrem i odstawiamy do wystygnięcia.Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy po 1 łyżce ostudzony budyń. Dodajemy wiórki kokosowe.Ananasa dokładnie odsączamy, drobno kroimy i mieszamy z masą. Przekładamy placki, smarujemy kremem wierzch.

PIERNICZKI





Pierniczki wychodzą cudownie aromatyczne i korzenne (część z landrynkowymi oknami)


Składniki:
* 1kg mąki
* 40dag miodu
* 40 dag cukru
* 25 dag margaryny
* 2 łyżeczki sody
* szczypta soli
* 2 przyprawy do pierników

Mąkę przesiewamy z sodą i solą. Robimy wgłębienie w które wlewamy miód,dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie ciasto.Odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką.Wycinamy dowolne kształty, po czym pierniczki kładziemy na wysmarowanej tłuszczem blaszcze i pieczemy na złoto, czas to ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu czekajmy aż troszke ostygną i dopiero wtedy zdejmujmy z blachy.
Przepis pochodzi od Boniulki.
CIASTO KRUCHE Z POMARAŃCZOWYM DŻEMEM





Dżem pomarańczowy świetnie komponuje się z gorzką czekoladą,
więc nie omieszkałam zrobić polewy z tejże
(niestety brak finalnego zdjęcia)

Ciasto:
* 50dag mąki,
* 15dag cukru,
* 25dag masła,
* 2 żółtka,
* 3-4 łyżki śmietany,
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
* 30dag dżemu pomarańczowego

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę i przesiekać z masłem i cukrem. Dodać żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części (mniejszą i większą) zawinąć je w folię. Większą część włożyć do zamrażalnika, mniejszą do lodówki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć rozwałkowanym ciastem z lodówki, ponakuwać, podpiec. Na wyjęte ciasto wyłożyć dżem i zetrzeć na grubych oczkach tarki ciasto z zamrażalnika. Piec ok 40 minut w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.

BABECZKI MARMURKOWE z rumem

babeczki1

Znakomicie sprawdza się tutaj forma muffinkowa, choć nie jest to przepis na klasyczne muffinki.

Składniki:
*
125g masła
* 125g cukru
* 2 jajka
* 200g mąki
* 100g mąki ziemniaczanej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* odrobina soli
* 100 ml mleka
* kieliszek rumu
* kakao gorzkie

Utrzeć masło, dodawać cukier i po jajku, ucierać. Przesiać mąki, dodać proszek, sól i na zmianę z mlekiem dodawać do masy. Wlać rum i wymieszać. Część ciasta wymieszać z kakao i na przemian z jasnym wypełnić foremki. Piec ok 20 minut w 200 stopniach (dla pewności przeprowadzić próbę patyczkową).

07:09, nougatine83 , Muffinki
Link Komentarze (1) »