Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
czwartek, 25 stycznia 2007
DOMOWY BUDYŃ waniliowy z orzechową nutą



Składniki:
* 2 szklanki mleka,
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
* 2,5 łyżki cukru + 1 łyżka cukru waniliowego,
* 1,5 łyżki syropu orzechowego,
* 1 żółtko,
* łyżka masła (niekoniecznie)

Przygotowanie:
Do miseczki wsypac mąkę, oba cukry i wymieszać. Dodać pół szkl. mleka i bardzo dokładnie rozetrzeć wszelkie grudki, wlać 1,5 łyżki syropu orzechowego. Resztę mleka zagotować i powoli dolać mieszaninę mleka i mąki wciąż mieszając. Gotować jeszcze przez moment, ciągle mieszając. Zdjąć garnek z ognia i mieszać, aż do uzyskania jednolitej masy,
dodając żółtko i masło. Najlepiej smakuje ciepły.

niedziela, 21 stycznia 2007
SŁONECZNE POMARAŃCZE ;)




Składniki:
* 500g mąki,
* 1/3 szkl. oleju,
* 1,5 szkl. cukru,
* 2 jajka,
* 1/2 szkl. soku z pomarańczy i 1/2 szkl. wody,
* 2 łyżeczki sody,
* 2 pomarańcze (starta skórka a środek pokrojony na cienkie plasterki)

Mąkę z sodą przesiałam. Olej i cukier utarłam mikserem. Ciągle ucierając dodałam jajka, następnie wodę z sokiem, skórkę, na zmianę z mąką. Ciasto wylałam do nasmarowanej olejem tortownicy i ułożyłam na wierzchu (ciasno) cienkie plastry pozostałych pomarańczy. Piekło się ok. 60 minut w 200 stopniach. Po wystygnięciu ciasta, nasączyłam je likierem pomarańczowymw (ilości dowolnej) :)
16:53, nougatine83 , Ucierane
Link Komentarze (4) »
wtorek, 16 stycznia 2007
BUŁECZKI Z WIŚNIAMI

W oryginale był to przepis na jagodzianki. Został przeze mnie nieco zmodyfikowany i wyszły mi takie oto bułeczki




Składniki:
* 5 dag drożdży,
* 1/2 kg mąki,
* szklanka mleka,
* 1/2 kostki masła,

* 1/2 szkl. cukru,

* 1/2 torebki cukru waniliowego,
* 2 żółtka,
* całe jajko,
* odrobina soli,
* wiśnie lub dżem wiśniowy.

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, następnie dodajemy łyżkę mąki i połowę mleka, które powinno być letnie. Na 15 minut odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Przez ten czas ucieramy jajka z połową cukru i cukrem waniliowym, dodajemy przesianą mąkę, wcześniej przygotowany zaczyn, pozostałe mleko, sól i dokładnie mieszamy. Teraz wyrabiamy ciasto i stopniowo dolewamy roztopione, przestudzone masło. Kiedy ciasto będzie odchodziło od ręki pozostawiamy je w misce przykryte ściereczką na 30 minut i czekamy aż wyrośnie.

Dla ułatwienia można z wyrośniętego już ciasta uformować wałek, odcinać z niego nieduże kawałki i formować placuszki. Na każdy placuszek nakładamy wiśnie lub dżem wiśniowy, zalepiamy i staramy się uformować bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Przed pieczeniem można posmarować je jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, wtedy skórka nabierze ładnego koloru. Temperaturę w piekarniku nastawiamy na 160 stopni i pieczemy ok 20 minut. Ponieważ wiśnie jak wiśnie, są kwaskowate, bułeczki trzeba dobrze upudrować cukrem lub zrobić lukier :)

Oryginał tu: http://www.wikikuchnia.org/wiki/Jagodzianki

niedziela, 07 stycznia 2007
KOKOSANKI


Kokosanki wychodzą pyszne, pulchne, wilgotne i lekko "klejące" w środku, z chrupiącym wierzchem.



Kokosanki gotowe ↑

Na drugim zdjęciu kuleczki jeszcze przed pieczeniem ↓



Składniki:
* 25 dag wiórków kokosowych,
* pół szklanki cukru,
* 2 jajka,
* 5 dag masła,
* 3-4 płaskie łyżeczki mąki,
* odrobina sody.

Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione i przestudzone masło i wymieszać z kokosem, mąką i odrobiną sody (na czubek łyżeczki).Formować kuleczki i układać na natłuszczonej blasze. Piec około 15 minut w 170-180 stopniach.Delikatnie zdejmować z blachy, bo mają tendencję do przyklejania się (lepiej poczekać aż przestygną). Polecam formować mniejsze kulki, robić spore odstępy na blasze, bo kokosanki się "spłaszczają".

piątek, 05 stycznia 2007
MUFFINKI w czapeczkach :) z marcepanem




Składniki:
* 2 i 2/3 szklanki mąki
* 1 lyżeczka proszku do pieczenia
* duża szczypta soli
* 1/2 szklanki cukru
* 2 jajka
* niepełna szklanka mleka
* 2/3 szklanki oleju
* marcepan, czekolada gorzka i biała.

Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki. Do rozbełtanych jajek dodać mleko i olej, dodać do suchych skladnikow i krótko! wymieszać. Wyłożyć zagłębienia blaszki papierowymi foremkami. Nakładać po łyżce ciasta, wkładać kawałek marcepanu przykrywać odrobiną ciasta. Piec ok. 20 minut w 200st., aż bedą rumiane, sprawdzic patyczkiem - powinien być suchy.Pozostawić do ostygnięcia. Każdą maczać w rozpuszczonej deserowej czekoladzie i ozdobiać kroplą białej.
13:30, nougatine83 , Muffinki
Link Komentarze (4) »