Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
Blog > Komentarze do wpisu
SZARLOTKA RUSTYKALNA




Czy jest bardziej jesienne ciasto niż szarlotka? Może ciasto z gruszkami?Jednak w moim rankingu jabłkowe zdecydowanie prowadzi. Według mnie najlepsze ciasto z jabłkami, to ciasto w najbardziej ascetycznej z możliwych wersji: tylko kruche i mnóstwo jabłek, do których nie dodaję nawet cynamonu. Ale owoce nie mogą byc pierwsze lepsze, muszą być słodko-kwaśne, najlepiej z własnej działki lub ogrodu.

Składniki:
- 360g mąki pszennej
- 1 jajko + 1 żółtko
- 5 łyżek cukru pudru
- 200g masła
- ok. 8 dużych jabłek

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemu cukier, zimne masło i siekamy nożem. Dodajemy 2 żółtka i jedno białko (dzięki niemu ciasto wychodzi lekko twardawe, co bardzo pasuje do tej szaroltki). Jeszcze chwilę siekamy i szybko zaganiatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Połową ciasta wylepiamy formę, dziurkujemy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach ok. 15 minut. Na ciasto wykładamy obrane i pokrojone jabłka, przykrywamy rozwałkowanym krążkiem pozostałego ciasta, nacinamy na środku 'gwiazdkę' (dookoła możemy zrobić wianuszek) i pieczemy jeszcze ok. 40 minut, do zezłocenia.


sobota, 01 września 2007, nougatine83

Polecane wpisy

  • SŁODKO-SŁONA TARTA KRÓWKOWO-ARACHIDOWA

    Związek słodko-słony – love it or hate it ;) Ja zaliczam się do tej pierwszej grupy, więc pomyślałam, że warto wykoncypowac coś na tę nutę, coś a la Snick

  • KRUCHE Z JAGODAMI I CYTRYNOWĄ PIANKĄ

    Jagodowa rozpusta. Najlepsza na ciepło, kiedy półpłynne jagody nie zdążyły ostygnąć, a pianka cutrynowa opaść. Ale bez obaw, rzadko zostaje na potem :) Składnik

  • CIASTO PINACOLADA

    Przepyszne krucho-kremowe z egzotyczną nutą. Dla pełnego efektu wymaga przynajmniej jednodniowego "leżakowania" Ciasto: * 600g mąki * 200g cukru * 120

Komentarze
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2007/09/01 15:17:14
a masło to też margaryna?? czy musi być masło
-
nougatine83
2007/09/01 16:26:02
Ja zazwyczaj daję masło, ale myślę, że i margaryna mleczna da radę :-)
-
2007/09/01 18:14:04
Witaj lulu. Ja tu upieklam szarlotkę a patrzę a na twoim blogu szarlotka hehe :) Pozdrawiam
-
2007/09/01 19:35:49
Ależ pięknie wygląda - drugie zdjęcie jest wręcz bajeczne :-) Zgadzam się, że szarlotka jest prawdziwie jesiennym ciastem, takim bardzo polskim i domowym. Kiedy mówisz o tym, że nie dodajesz nawet cynamonu, uświadamiam sobie, że mój smak również ewoluuje w tym kierunku - kiedyś do jabłek dodawałam wiele przypraw, najchętniej korzystałam z mieszanek do piernika, a teraz ograniczam się do cynamonu i szczypty goździków. Im prościej, tym lepiej. Moje ukochane szarlotki to te z antonówek :)
-
Gość: Kisielek_92, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/09/01 20:30:59
Witam ;) mam pytanie- spotkalam Twoj przepis na kokosanki i ale nie wiem, czy mam dobry przepis, bo raz jest ze sa cale 2 jaja, a innym razem ze tylko bialka ;)) prosze o odp. pozdrawiam

P.S. Świetny blog!! Będę piekła nie jedno ciasto stad!
-
2007/09/01 20:42:50
Uwielbiam szarlotki, właściwie wszystkie owocowe ciasta. Z dzieciństwa pozostał mi smak z rabarbarem na kruchym spodzie...mmm..mniam. Ale ja lubię z cynamonem. Oddam kazdą kremówkę za kawałek owocowego:)
-
nougatine83
2007/09/01 22:01:27
Deserku, taki czas się zbliża, że pewnie na większości blogów będzie szarlotkowo :-)

Lisko w pełni się z Tobą zgadzam - im prościej tym lepiej.Kiedyś ciasta z jabłkami nie istniały dla nas bez cynamonu i inny przyraw, ale od kiedy po raz pierwszy zrobiłam zupełnie saute - zakochaliśmy się w tym smaku. Może się skusisz na niedodawanie nawet cynamonu, z antonówkami będzie wspaniałe.

Irytku, ja bym musiała się porządnie zastanowić, bo i kremówki lubię. Oj, jak ja lubię kremówki :-D
-
nougatine83
2007/09/01 22:12:48
Kisielku, umknęłaś mi :)
Kokosanki robię tak, jak podałam w przepisie na blogu, czyli z całymi jajkami, na forum gazety też tak podawałam fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,52424887.html

:-)
-
2007/09/01 22:16:58
Ale mi narobiłaś ochoty na dobrą,ciełą szarlotkę z lodami waniliowymi :D
-
nougatine83
2007/09/01 22:27:03
Witch, dokładnie taki był mój cel, żeby narobić ochoty i zachęcić do pieczenia :)
Wprawdzie do szrlotki rustykalnej lodów nie przewidziałam, ale wiem z autopsji, że ciepłe jabłka i zimne waniliowe lody tworzą niesamowicie smaczny duet.
-
2007/09/01 22:33:26
Agatko!
Ależ mi smaka narobiłaś tym wpisem, zważywszy że to moje najulubieńsze ciasto jabłkowe! Odkąd pierwszy raz takie właśnie zrobiłam- zakochałam się!
Oj niedługo i ja je zrobię :):)
-
nougatine83
2007/09/01 23:05:58
Zrób, zrób, i pięknie (jak zawsze) zescrapuj :*
Ja jutro znów je upiekę, bo dostałam 4 kilogramy pysznych, działkowych jabłuszek :D
-
Gość: Kisielek_92, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/09/02 10:53:16
aha= chciałam się upewnić tylko ;)) dziekuje bardzo :*
-
nougatine83
2007/09/02 11:07:48
Nie ma sprawy :-) Życzę udanego wypieku.
-
2007/09/03 09:54:52
Śliczna
ja też piekłam dla Mammy szarlotkę ,trochę inny przepis.....
Też pyszna
-
nougatine83
2007/09/03 12:45:49
Dziękuję Margot. Wierzę, że pyszna. Chyba nie jadłam ciasta z jabłkami, które nie byłoby dobre :-)
-
Gość: tatter, *.manc.cable.ntl.com
2007/09/03 20:59:13
Po ogladnieniu drugiego zdjecia nabaralam ochoty na "cos" jablkowego...KUSICIELKO!!! i polecialam do kuchni! ;-)
-
Gość: Pychota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/09/03 22:17:25
Prostota zawsze nagle staje się tak zaskakująca:P ja polecam jeszcze z gruszkami:P do tego jakieś zabawne dodatki, np. beza ubita z kisielem gruszkowym zapieczona na wierzchu:D chyba dobrze, że lato się kończy, bo tyle jedzenia.. ech;P
-
nougatine83
2007/09/03 22:27:39
Tatter, Twoje zdjęcia i opisy działają na mnie w ten sam sposób :D

Hi, hi, Agnieszko, ja na jesień czekam cały rok, uwielbiam tę porę roku, między innymi ze względu na pyszności, które niesie. Twoja propozycja to już pełna rozpusta, brzmi pysznie. A można kupić kisiel gruszkowy w Pl?
-
tylmur
2007/09/03 22:55:26
Ja zaglądam, nie komentuję...Ale coś takiego to MUSZĘ skomentować... BOMBA...! smakowa w ukryciu pod ciastem...
-
Gość: Aleksandra, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/09/04 10:39:20
Drugie zdjęcie cudowne! I to zaplecione ciasto - piękne!
-
nougatine83
2007/09/04 12:04:33
Magdo, Aleksandro dziękuję Wam za miłe słowa :*
Ja bardzo lubię 'bawić' się kruchym ciastem i przeważnie ze skrawków robię ozdoby (choć czasem efekt nie jest ciekawy :D)
-
Gość: Pychota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/09/05 17:43:36
kisiel gruszkowy w postaci Musu Gruszkowego na ciepło bądź zimno z Dr. Oetkera;)

(zastanawiałam się ostatnio, skąd znasz moje imię..:P jakieś podsłuchy, przecieki - nie:D sama umieściłam je ma blogu w mailu.. oh weakly, weakly mind:P)
-
nougatine83
2007/09/05 19:43:07
Dobre, dobre :D Mam nadzieję, że nie masz nic przeciwko, iż wyczaiłam imię Twe :D ;)

A za cynk gruszkowy dziękuję, nawet nie wiedziałam, że takie ustrojstwo istnieje ;)
-
Gość: Nowa fanka:), *.mmpnet206.tnp.pl
2007/09/14 13:49:40
Jestem pod ogromnym wrażeniem tego bloga:) Odkąd trafiłam na niego przypadkiem kilka dni temu, wykorzystałam juz 3 przepisy. Najpierw placek ze śliwkami. Fenomenalny:) (zrobiłam z dwóch porcji na większą blachę). Dzisiaj muffinki (juz się pysznią, aby je zjeść), a w lodówce czeka szarlotka:) Super blog. Z niecierpliwością czekam na kolejne słodkości:) Moja rodzinka jest zachywcona:)
-
nougatine83
2007/09/14 15:41:03
Jejku, ale mi miło się zrobiło :-) Dziękuję Ci bardzo, zwłaszcza, że przepisy się przydają. Ostatnio czasu mam niewiele, ale na pewno będę piekła i wrzucała słodkości. Pozdrawiam Ciebie i rodzinkę :*
-
2007/10/08 01:11:34
Skoro obiecałam, to komentuję :P
Dzisiaj zrobiłam szarlotkę i wyszła przepysznie, choć nie tak ładnie jak Twoja ;) Uwielbiam takie ascetyczne wypieki.
Ech, idę sobie ukroić jeszcze kawałeczek, choć autentycznie pękam... ;)
:*
-
nougatine83
2007/10/10 23:37:02
Germini ja tu już rzadko zaglądam, trzeba było na moim nowym blogu skomentować :)
Ale dziękuję Ci serdecznie, każdy komentarz mne ogromnie cieszy :* :*
-
Gość: , 212.87.240.*
2008/09/13 13:23:25
Mysle że wyjdzie mi jak wyglada :))) pozdrawiam