Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
Blog > Komentarze do wpisu
BUŁECZKI Z SEREM (sentymentalne :))




Sezon na te drożdżówki zaczyna się dla mnie z początkiem września. Właśnie takie bułeczki jedliśmy w podstawówce na przerwach. Śmiem twierdzić, że szkolny sklepik zwdzięczał im połowę swoich dochodów ;) Niestety, czasy szkolne dawno mam za sobą, ale uwielbienie dla połączenia drożdżowego ciasta z twarogiem nie minęło. Zazwyczaj piękę bułeczki z podwójnej porcji i większą część zamrażam. Kiedy przychodzę zmęczona z pracy i mam ochotę na coś pysznego w jesienny wieczór, wrzucam dwie bułeczki do piekarnika, robię gorącą herbatę albo (jeśli smutki są większe) słodkie kakao i chowam się pod koc z książką, albo włączam ukochaną muzykę. Zły nastrój przechodzi jak ręką odjął :-)

Składniki:
* 500g mąki pszennej
* 40g drożdży
* 1/4l letniego mleka
* 80g cukru
* 100g płynnego masła
* szczypta soli
* na nadzienie: biały ser (ok. 250g), jajko, cukier (ew. rodzynki, cynamon)

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, w które wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Oprószyć też mąką z wierzchu i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, masło sól i zagnieść sprężyste ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Ponownie odstawić na 20 minut.
Ciasto rozwałkować na prostokąt, wykrawać duże krążki, nacinać z dwóch stron, na środek kłaść nadzienie serowe i przepleść końce ciasta, żeby powstała bułeczka z "serowym okienkiem" (pomysł na takie ozdobne zawijanie ciasta zaczerpnęłam z CinCin). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawić na godzinę do wyrośnięcia. Posmarować rozbełtanym białkiem i piec ok. 20-25 minut w 200 stopniach. Ja rozwałkowuję ciasto bardzo cienko, nakładam dużo sera i przyrumieniam bułeczki. Właśnie takimi zajadałam się w dzieciństwie.


sobota, 08 września 2007, nougatine83

Polecane wpisy

  • ŚLIMACZKI

    http://www.nadesr.blox.pl Składniki: * 500g mąki pszennej * 40g drożdży * 1/4l letniego mleka * 80g cukru * 100g płynnego masła * szczypta soli * na nadzienie:

  • ALE CHAŁKA!

    Nie ma to jak pyszna, ciepła jeszcze chałka z konfiturami :) Składniki: * 500g mąki, * 30g drożdży, * 1/4l mleka, * 60g stopionego masła, * 60g cukru, * 2 jajka

  • BUŁECZKI Z WIŚNIAMI

    W oryginale był to przepis na jagodzianki. Został przeze mnie nieco zmodyfikowany i wyszły mi takie oto bułeczki Składniki: * 5 dag drożdży, * 1/2 kg mąki, * s

Komentarze
evenka-arabeska
2007/09/08 13:44:34
Ja zajadałam się w szkole bułeczkami z masą budyniową , ale jakoś do tej pory nie udało mi się odtworzyć tego przepisu ;-)
Ciekawy pomysł z "okienkiem" :-)
-
nougatine83
2007/09/08 13:56:24
Evenko, każdy ma swoje wspomnieniowe szkole przysmaki. U nas niepodzielnie królowały drożdżówki z białym serem (nie tylko smakowo ale i z wyglądu niemal identyczne jak te moje). Oprócz nich w sklepiku były jeszcze pączki, ale tych prawie nikt nie kupował, bo w co drugim w ogóle nie bylo marmolady :D
A bułeczki z budyniem też uwielbiam.
-
nati_88
2007/09/08 14:19:00
oj,juz sie uzaleznilam od Twojego bloga ;] przepysznie to wyglada. U mnie w szkole krolowaly wlasnie z serem drozdzowki,ale takich,jak byly tam juz nigdzie nie moge znalezc :(
ah,bym zapomniala.Nougatine,znasz albo masz moze jakis sprawdzony przepis na mase do napoleonek? ;]
-
2007/09/08 15:16:26
Ojej
w następnym blogu te bułeczki z twarogiem
Czyżby czas je robić?
zdjęcia jak zwykle ,hm ,klasy olimpijskiej,tej mistrzowskiej
-
nougatine83
2007/09/08 15:38:34
Nati, na szczęście to takie nieszkodliwe uzależnienie :D A jeśli chodzi o masę do Napoleonek, to wyznaję jak na spowiedzi, że jeszcze nie robiłam takich prawidzwych, tradycyjnych napoleonek. Mam zanotowane jakieś przepisy, ale nie sprawdzone przeze mnie.

Margot, mówisz o tych buleczkach Evenki? Równie smakowite, choć inne nieco. Dziękuję za kompelmenta :) :**
-
2007/09/08 16:26:53
Tak,tak Evenki-tak sobie myślę że kiedyś zrobię obie
wersje tych bułek ,a co jak szaleć to szaleć
Mam prośbę napisz mi gdzie znajdę instrukcję jak je
zawijać obrazkową
-
nougatine83
2007/09/08 17:34:09
Margot, specjalnie dla Ciebie zrobiłam instrukcję :D Za chwilkę wstawię.
-
tylmur
2007/09/08 18:24:36
Boskie te bułeczki - też muszę spróbować. Biały ser to w ogóle super sprawa.
-
2007/09/08 19:43:07
Ojej,bardzo dziękuję,teraz wszystko jasne
Jak tylko uporami się z sernikowymi ciastami to upiekę
te bułeczki
-
nougatine83
2007/09/08 20:29:06
Magdo, bardzo super. Pyszny na słodko, na słono, bez dodatków też wspaniały. Nadaje się do tylu dań i kombinacji. Nie ma to jak pyszny, polski biały ser :D

Margot, nie ma za co :-) Zrobiłam kilka zdjęć w czasie pieczenia na wszelki wypadek i dobrze, że sie przydały :-)
-
2007/09/08 21:26:08
Dawno nic nie piekłam,ale na te Twoje drożdżówki to chyba się skuszę,bo też takie uwielbiam :-)
-
nougatine83
2007/09/08 21:48:11
Witch, z całą odpowiedzialnością polecam :*
-
Gość: Pychota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/09/08 22:11:21
no nie! jestem 13-ta;| tylko pozazdrościć, domowe własnej roboty pieczywko pierwsza klasa:D
-
2007/09/08 22:25:42
Mmmm... bardzo smakowite. W moim szkolnym sklepiku królowały pączki, ale miałam chyba większe szczęście, bo po przyjeżdżały jeszcze ciepłe z dużą ilością marmolady w środku.
-
Gość: zapbook, *.w82-120.abo.wanadoo.fr
2007/09/08 23:29:11
ale pzepiekne,napewno je zrobie bo uwielbiam takie!
-
nougatine83
2007/09/09 09:08:29
Agnieszko, ja lubię 13, na moim blogu jest szczęśliwa :D

Lisko, u nas jakieś takie biedne te pączki były, bez lukru i bez nadzienia. A z tej samej piekarni, co drożdżówki.

Zapbook, dziękuję Ci serdecznie i będę czekać na wrażenia :*
-
2007/09/09 09:31:15
Och, ach, jakie ładne!
Chociaż powiem szczerze, że dla mnie w idealnej drożdżówce niezbędna jest KRUSZONKA ;-) Ale oczywiście ser również miła sprawa, chętnie zjadłabym takie cudeńko, mimo że właśnie skończyłam śniadanie (drożdżowe, nota bene).
Dobrego nigdy za wiele :)
-
nougatine83
2007/09/09 12:49:48
Ludowo jestś!!! Ja już się martwiłam, gdzie tak zniknęłaś bez słowa :**
Wiem, wiem i ja z kruszonkowej frakcji ;) i z lukrem uwielbiam. Chyba zrobię jeszcze w tym tygodniu z lukrowane :D Tylko te szkolne były takie ascetyczne ;)
-
2007/09/09 13:11:03
A ja się odchudzam! Jednak jak patrzę, to mnie taka żarłoczność dopada, że chyba się podgrzeję ziębnięta aurą i deszczem i drożdżowe ciasto nastawię.
A miałam tak mocne postanowienie poprawy!
-
nougatine83
2007/09/09 13:25:37
Auel, taka jedna bułeczka to jeszcze nie grzech :D wszak drożdżowe to jedno ze zdrowszych rodzajów ciast, a tu jescze biały ser. No samo zdrowie :-D
A przecież w taką pogodę, trzeba sobie odpowiednią ilość energii zapewnić ;)
-
2007/09/09 23:40:26
Obiecałam sobie nie zaglądać do Ciebie przed snem, a tu jeszcze drożdżowe bułeczki z serem...mmm najbardziej smakowały mi mojej mamy:)
Ale widzę, że masz slide bez zbędnych podpisów! To może mi zdradzisz, które słowa z kodu wykasowałaś?
-
2007/09/10 09:08:03
hej;)u mojego Miśka takie bułki ze srem..hehe..to nazywają się "szneki"..in je uwielbia i męczy mnie o wyprodukowanie ich..moja mama go uratowała wczoraj,bo napiekła..ale ja mu chyba niespodziankę zrobię i upiekę takie jak Twoje...ładne;)buzia
-
nougatine83
2007/09/10 10:04:41
Irytku, dziękuję i w sprawie slide napiszę do Ciebie po pracy, bo teraz tak po kryjomu, szybko odpowiadam :D

Loriso, szneki to tak po poznańsku brzmi :) Jesli się pokusisz o upieczenie, napisz jak wyszły :*
-
Gość: Ela, *.cust-adsl.tiscali.it
2007/09/10 10:17:20
u mnie przed szkola byla budka z bulkami slodkimi i te z serem byly zdecydowanie ulubione. z kruszonka i lukrem... hmmm, rozmarzylam sie... bede musiala zrobic:)
-
nougatine83
2007/09/10 13:17:05
Elu, z lukrem i kruszonką to już by była prawdziwa rozpusta ;) Ale jaka pyszna!
-
Gość: Agatek, *.hevac.ie
2007/09/11 10:59:43
Te drozdzowki wygladaja jak z dawnych wspomnien. choc dla mnie takim jesienno - szkolnym wspomnieniem sa rogaliki z kakao i skorka pomaranczowa. Tez zazwyczaj robie drozdzowki na zapas i zamrazam.:) o ile uda mi sie jakies uratowac przed mezem ;)
-
Gość: zapbook, *.w82-120.abo.wanadoo.fr
2007/09/11 13:35:37
zrobilam,pachna przepieknie ale jeszcze nie sprobowalam,jak tylko zjem to Ci powiem co i jak.Ale juz z gory dziekuje za ten przepis ktory pachnie dziecinstwem ;)
-
2007/09/11 14:26:25
Bardzo dziękuję za meila:) Jeszcze nie próbowałam, pewnie i tak mi się nie uda;) Tradycja rzecz święta;)
-
Gość: zapbook, *.w82-120.abo.wanadoo.fr
2007/09/11 15:19:38
Sprobowalam....sa przepyszne.Zrobilam male zmianki:mniej drozdzy:tylko 20 g,dozucilam wanilii i do farszu dalam cynamonu.napisalam tez artykul ze zdjeciami na moim blogu(po francusku...)gdzie dziekuje za przepis i daje linke na twoj blog zapbook.canalblog.com/archives/2007/09/11/6175715.html
dziekuje jeszcze raz i napewno wroce
-
nougatine83
2007/09/11 17:08:00
Agatku, połączenie pomarańczy i kakao lub czekolady jest dla mnie połączeniem idelanym. Kusisz :-)

Zapbook, ale szybko kobitka z Ciebie ;) Nawet nie wiesz jak się cieszę, że smakują :* i pędzę na Twojego bloga!

Irytku, jeśli mnie się udaje, to Tobie na pewno wyjdzie :D
-
Gość: hani, *.kalisz.mm.pl
2007/09/11 17:58:34
Dziękuję za przepis. Przepyszne są. Od dawna szukałam dobrego przepisu na drożdżówki z serem. Wpisuję w mój kajet kucharski.
-
2007/09/11 21:19:42
PRZECUDNE!!!!!!!!
Muszę je zrobić! Nawet szybciej niż jabłkowego english pie'a :) O, rozpieszczę siebie na urodzinki! Bo niestety będą bez połówka :(
-
2007/09/11 21:22:44
kurcze, nie wpisał sie mój komentarz :/

To jeszcze raz: PRZECUDNE BUŁECZKI!!!
Muszę je zrobić i to na dniach, będę miała urodziny bez mojego ukochanego, więc tymi bułeczkami zagryzę smutki :)))
-
nougatine83
2007/09/11 21:32:21
Hani, dziękuję i smacznych wypieków życzę. Bardzo serdecznie Cię pozdrawiam. P.S. Ja również, mimo że prowadzę tego bloga i tyle przepsiów mam w komputerze, najbardziej cenię sobie mój zeszyt, gdzie wszystko ręcznie wpisuję :D

Pati, wpisało się, wpisało i będę miała dwa, a co!
Piecz, piecz i osłodź smutki :-)
Ale świętujesz, niedawno imieniny, teraz urodzinki :D
-
Gość: tatter, *.manc.cable.ntl.com
2007/09/12 11:34:30
Mmmmm...moje ulubione szneczki, bardzo sentymentalnie...dawno je pieklam, a wiec mam okazje, dzieki Lu za przypomnnienie. Bardzo lubie do Ciebie zagladac!!!
-
nougatine83
2007/09/12 13:12:34
Tatter :*
-
Gość: zapbook, *.w82-120.abo.wanadoo.fr
2007/09/17 14:23:43
Nougatine ,zrobilam znow ,ale tym razem ze sliwkami,pycha.Kolezanki tez zrobily i baaardzo im smakuja.Dzieki bardzo za ten przepis ;)
tu sa zdjecia tych ze sliwkami zapbook.canalblog.com/archives/2007/09/17/6239027.html
-
nougatine83
2007/09/17 14:57:34
Ale ładne! To ja Ci dziękuję za linka, chociaż pooglądam sobie pyszności, bo niestety mam w tym tygodniu niewiele czasu na pieczenie :(
Mmmm, ze śliwkami...
-
Gość: Miel, *.range86-149.btcentralplus.com
2007/09/20 17:28:41
Lullaby, Twoj blog to poezja.

A odnosnie drozdzowych buleczek, to czy masz moze jakis swoj sprawdzony przepis na nadzienie budyniowe? Bylabym bardzo wdzieczna.
pozdrawiam serdecznie!
-
nougatine83
2007/09/20 22:48:36
Miel, przede wszystkim dziękuję i mam nadzieję, że będzie Ci się u mnie podobać również pod nowym adresem :*

A jeśli chodzi o nadzienie budyniowe do drożdżówek, to ja po prostu robię gęstszy budyń, z mniejszej niż podawana na opakowaniu, ilości mleka :-)
-
joanna.pio
2007/10/14 13:14:08
Mialam smaka na te buleczki juz dawno. Przed chwila wyjelam z pieca i nie mozemy z mezem przestac sie nimi delektowac ;) Minus - za malo w przepisie sera, nastepnym razem dam 2 razy wiecej. Bo pieknie mi ciasto sie rozmnozylo :) Dziekuje za przepis. Mniammm :)
-
nougatine83
2007/10/14 21:55:41
Joanno bardzo mnie cieszy Twoja opinia :* Z serem to rzeczywiscie jak kto woli, można też sobie czym innym nadziewać. Pozdrawiam serdecznie :-)