Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
Blog > Komentarze do wpisu
WANILIOWY BLOK de lux ;)




A co ja Wam będę mówić?! ;)
Wspaniała słodycz ekstremalna!
Jeśli lubicie obłędnie słodką białą czekoladę z waniliową nutą, z mnóstwem dodatków (a kupienie tak owej w naszym pięknym kraju graniczy z cudem), nie będziecie żałować, jeśli wypróbujecie ten przepis. Słodko, bardzo słodko, waniliowo i z całą gamą dodatków!

Składniki:
- 200g mleka w proszku
- 100g cukru
- op. cukru waniliowego
- 75g masła
- pół szklanki wody
- 200g mieszanki bakaliowej ( u mnie orzechy laskowe, migdały bez skórki i rodzynki)
- 50g suszonego ananasa
- 50g suszonej papaji


W małym garnku rozpuszczamy na niewielkim gazie masło, cukier i wodę, pod koniec rozpuszczania dodajemy cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W dużym naczyniu (garnku lub misce) mieszamy mleko w proszku i wszystkie bakalie i powoli, mieszając wlewamy do tego lekko ciepłą zawartość małego garnka. Bardzo dokładnie mieszamy (UWAGA: nie wyjeść zbyt dużo masy z garnka - trzeba mieć silną wolę, bo taka ciepła jest pyszna :)) i od razu przekładamy do lekko natłuszczonej formy dowolnego kształtu (ja użyłam małego ale wysokiego, plastikowego pojemnika). Szczelnie owijamy folią (żadne zapachy z lodówki nie moga się dostawać!) i schładzamy najlepiej dobę.

Moim zdaniem jest znacznie lepszy niż kakaowy, który swego czasu robiłam:
TUTAJ

Nie dodawajcie do niego herbatników! -blok jest słodziutki i waniliowy, więc same bakalie w zupełności wystarczają, ale musi być ich co najmniej tak dużo, jak u mnie.
poniedziałek, 06 sierpnia 2007, nougatine83

Polecane wpisy

  • NUTELLA ŚLIWKOWA

    Jeszcze dwa dni zamętu i stawiania czoła obowiązkomnadzwyczajnym i znów będę mogła wrócić do kuchni. Przez ostatni tydzień niemiałam czasu absolutnie na nic, na

  • HALAWA - DESER HINDUSKI

    Kiedyś przyrządzałam halawę bardzo często na śniadanie, ale równie dobrze może to być i deserowe danie. Ostatnio znów powróciła u nas do łask. Specjał ten pocho

  • TIRAMISU

    Tiramisu jest wymarzone na upały, wyśmienita alternatywa dla lodów (choć chyba jeszcze bardziej kaloryczna ;)) Niestety deser ten (zwłaszcza jeśli robimy go wg

Komentarze
2007/08/06 16:17:05
Pewnie strasznie zamula, co? ;-))
-
nougatine83
2007/08/06 17:03:45
To zależy jaką kto ma odporność ;)
Nam bardzo smakował, chociaż niektórym jeden plaster wystarczał (ja mogłam więcej :D)
Ale to trzeba lubić mleko w proszku :D
-
nougatine83
2007/08/06 17:04:53
A i kwaskowatość ananasa fajnie przełamuje słodkość całości.
-
2007/08/06 17:54:18
Wygląda pysznie,ale aż boję się tej słodyczy ;-)
-
nougatine83
2007/08/06 19:04:18
Nie no dziewczyny, nie ma co demonizować ;)
Zobaczcie, że to tylko 100g cukru (to niecałe pół szklanki) i cukier waniliowy. To naprawdę niewiele. A same orzechy czy owoce suszone, oprócz naturalnego, nie mają dodatkowego cukru. Po prostu mleko w proszku samo w sobie jest słodkie i stąd ten pysznościowy smaczek :D
Także nie ma się czego bać ;)
-
2007/08/06 19:19:55
jak zwykle wymieklam!!a to dlatego,ze uwielbiam biala czekolade z suszonymi owocami.moja ulubiona to nestle,goraco polecam!!twoj bloczek wyglada cudnie i nie omieszkam sprobowac go na wlasnym talerzu! :-)
-
nougatine83
2007/08/06 19:26:57
No nareszcie odezwał się ktoś, kto zna się na rzeczy :D ;)Polecam, polecam :)
Biała Nestle z suszonymi owocami - brzmi cudnie!, ale to chyba w UK, prawda? :(
-
2007/08/06 21:49:43
Wygląda niesamowicie, taki biały brat bloku czekoladowego :). Jestem za.
-
nougatine83
2007/08/07 07:09:23
Wraca mi wiara w ludzi :D ;)
Dziękuję Dorotko!
-
2007/08/07 14:10:22
Aaaaaaaa boski, nigdy nie robiłam takich blokow, z czasów PRL pamiętam paczki od babci z Niemiec hehe...ale nie wiem skąd wydaje mi się, że smak mogę sobie wyobrazić.Fotki śliczne, a talerzyk urokliwy :)
-
nougatine83
2007/08/07 15:15:23
Oj, ja pamiętam ten blok prlowski i to było coś! Niestety tego smaku nie daje się odtworzyć. Ten jest pyszny, ale jednak inny. Dziękuję Ci za miłe słowa Vanilko, mnie również podoba się ten talerz, ale chyba zbyt często gości na moich zdjęciach :D ;)
-
2007/08/07 17:15:29
O matko! Ale rozpusta:)
-
nougatine83
2007/08/07 20:48:35
Przecież trzeba sobie dogadzać :D
-
Gość: Pychota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/07 21:52:34
racja, rozpusta... i taka słodycz że aż drapie w gardle:P
-
evenka-arabeska
2007/08/08 03:01:05
Uwielbiam blok czekoladowy , a "biała" wersja wydaje mi się równie smakowitym kąskiem ;-)
-
nougatine83
2007/08/08 07:26:08
Pychoto, słodycz, słodycz, ale cukru w cukrze tu naprawdę nie jest dużo :D

Evenko, podajmy sobie rękę :D
-
czy-jest
2007/08/08 11:20:53
wygląda cudnie.. ja niestety lubię tylko oglądać i piec/przygotowywać a jeść już nie bardzo ;) mąż niestety też za słodyczami nie przepada, ale jak się okazja znajdzie to może w końcu coś przygotuję.
-
nougatine83
2007/08/08 15:07:20
O, to prawdziwy ewenement z Ciebie ;) Zazwyczaj jest na odwrót: ludzie chętnie zajadają, ale żeby zrobić, to już nie ma chętnych :D
-
2007/08/08 20:59:14
oj nie, nie moge zrobic !! to wygląda na jedną z rzeczy które się je bez opamietania dopoki się nie skonczą ! :-D
-
Gość: tatter, *.manc.cable.ntl.com
2007/08/09 09:07:47
Mmmm...pieknie wyglada, a zdjecie niezwykle kuszace!
-
nougatine83
2007/08/09 09:47:40
BakerLady masz całkowitą rację - co chwilę ktoś do niego podchodzi, żeby ułamać kawałek i wyrównać brzeg ;)

Tatter dziękuję :*
-
2007/08/09 12:13:00
Wracam z wakacji a tu takie zaleglości:) miło czytać że ktoś jeszcze nie może się oprzeć chipsom bananowym. To moja zmora. Tyle kcal a takie dobre :(
-
nougatine83
2007/08/09 14:53:33
Witaj znów, wypoczęta Muszelko :*
Mowa o ciasteczkach owsianych? :D
Niestety kaloryczne to ustrojstwo (a niektórzy tak niewinnie nazywają je SUSZONYMI bananami :D) a tu niestety nie ma tak dobrze.
-
czy-jest
2007/08/10 11:29:22
ZROBIŁAM!!

trochę tylko pochrzaniły mi się proporcje (zazwyczaj się tego nie trzymam), sądziłam że mam wsypać całe opakowanie mleka, w ostatniej chwili się okazało, że to ma być 200 g, a nie 500. zorientowałam się przesypując, ale juz mi się nie chciało wciskać z powrotem w tą torebkę, wiec zostało pewnie ok 300 g. nadal jest dobre ;)
acha, dałam morele zamiast papai i orzechy włoskie. hmm..a teraz żałuję, że nie wzięłam do kawy w pracy...
-
nougatine83
2007/08/10 12:09:33
Ale sie cieszę, że skorzytałaś z przepisu!
Z większą ilością mleka w proszku mogło być tylko lepsze :D
Znowu nabrałam ogromnej ochoty!
-
Gość: fjorgynn, *.ssp.dialog.net.pl
2007/08/21 21:55:09
nie mogłam nie skorzystać z przepisu..nie chłodziło się dobę w lodówce, bo nie mogłam się oprzeć..mmmmm..i nie mogę uwierzyć, że znika w tak zastraszającym tempie (oczywiście to moja sprawka;))
-
nougatine83
2007/08/22 06:57:06
Hi, hi, u nas jest to samo, z trudem dotrzymuje we właściwej formie przez dobę w lodówce. To, że tym razem do zdjęcia dotrwało w całości to był cud :D ;)
-
Gość: lea29, *.brnt.adsl.virgin.net
2007/08/23 21:05:41
wlasnie przed chwila zrobilam, lekko zmodyfikowalam dodajac suszone morele i herbatniki, gdyz nie przepadam za orzechami, a nic innego w domu nie mialam, mleko bylo granulowane. juz samo oblizanie lyzki spowodowalo, ze mialam chec wyjesc wszystko z garnka...
-
nougatine83
2007/08/23 21:17:16
Jejku, uwielbiam suszone morele, zazdroszczę Ci tej łyżki :D Na pewno będzie pyszne i cieszę się, że spodobał Ci się przepis :*
I z granulowanym wyszło? Ja zawsze używam w proszku, ale dobrze wiedzieć, to z takim też poeksperymetuję :D
-
Gość: natala, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/09/02 12:19:09
Blok wyszedl przepyszny, wspaniale sie prezentuje.zakochalam sie w nim:) i na pewno nie raz zagosci na moim stole.PYSZNOSCI!
-
nougatine83
2007/09/02 15:46:21
Natalo, ale mi miło :* Eksperymentuj sobie z różnymi, ulubionymi dodatkami. Pozdrawiam Cię serdecznie :-)
-
2007/09/11 19:55:09
Kochana ,czy użyc cukru kryształu czy pudru?
Musze to zrobic, musze:)
-
nougatine83
2007/09/11 21:35:40
Ja do bloku zawsze biorę kryształ, z pudrem nie próbowałam. Cieszę się, że Cię kuszę ;) :D
Daj znać jak wyszło>
-
2007/09/16 09:46:06
Własnie zrobiłam ten blog.Udał sie doskonale!!! I I rzeczywiscie na ciepło masa jest boska,musialam panować nad soba:)Niestety nie idało mi sie wczoraj na szybko
kupic suszonego ananasa.Zamiast tego dodałam śliwek kalifornijskich:)Pycha!!!!!!!
-
nougatine83
2007/09/16 13:07:12
Ona, super że smakuje i jaką fajną literówkę zrobiłaś "blog" zamiast "blok" ;) :D
Ze śliwkami jeszcze nie próbowałam, ale zapamiętam, bo bardzo lubię, no i to taki jesienny smak będzie.
Mniam :-)
-
2007/09/28 09:38:24
Długo ze sobą walczyłam, aż w końcu się złamałam i postanowiłam zrobić ten blok - nie żałuję i żałuję jednocześnie. Jest tak pyszny że to aż grzech :D I niestety bardzo korci... ;) A to niedobrze :D


Tak czy inaczej - świetny przepis Lullu, czekam na więcej podobnych bez pieczenia :D

Pozdrawiam,
Ather
-
nougatine83
2007/09/28 22:34:11
To Ty taka antypieczniowa jesteś? ;)

Pomyślę, pomyślę, tylko że doba powinna mieć 48 godzin!!!!! ;)
Tyle mam pomysłów i rzeczy zaplanowanych do zrobienia.