Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
Blog > Komentarze do wpisu
RUGELACH


To taki kryzysowy wypiek, kiedy ma się dużą ochotę na coś słodkiego,
ale już nieco mniejszą na wychodzenie do sklepu. Składniki na te, pochodzące z żydowskiej kuchni rogaliki, są tak niewyszukane, że prawie zawsze są w domu i dlatego rugelach można upiec w każdej chwili. I też niewiele ponad chwilę to zajmuje.


Proporcje na 15 rogalików:
* 1,5 szklanki mąki
* 150g masła (w ostateczności może być margaryna mleczna)
* 150g zmielonego białego sera
* łyżka cukru
* nadzienie: stopione masło, cynamon z cukrem, gorzkie kakao z cukrem, mielone orzechy (według uznania)


Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, ser i cukier. Zagniatamy sprężyste ciasto i wkładamy na godzinę do lodówki.Następnie dzielimy na dwie części, cienko rozwałkowujemy na krążki i każdy krążek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy grubo cukrem kryształem i cynamonem (ja drugą część ciasta posypałam cukrem i gorzkim kakao ale wersja cynamonowa jest zdecydowanie lepsza).Ciasto tniemy na trójkąty i zwijamy rogaliki.
Układamy na papierze do pieczenia i niech posiedzą w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut. Nie spodziewajcie się fajerwerków, to bardzo prosty i skromny wypiek. Jednak w senne, leniwe popołudnia świetnie się sprawdza :)
niedziela, 12 sierpnia 2007, nougatine83

Polecane wpisy

  • OWSIANE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I BANANAMI

    Chipsy bananowe to jedna z moich słabości :) Tak jak nie lubię zwykłych chipsów ziemniaczanych, tak za tymi bananowymi przepadam. Podobnie jak za mariażem czeko

  • KRUCHE BABECZKI KOKOSOWE a la Bounty

    Lubię takie dni, kiedy okazuje się, że w domu jest wszystko, czego potrzeba, by upiec sobie to, na co właśnie przyszła ochota. Takie spontaniczne pieczenie daje

  • PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTECZKA J.OLIVERA

    Te ciasteczka to pewniak :) Przepis poznałam wiele miesięcy temu i od tego czasu piekę je regularnie. Jednak dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia a to dla

Komentarze
2007/08/12 13:59:52
To nie prawda ,że skromny ,ciepłe są bardzo wykwitne ,a zdjęcie piekne
-
nougatine83
2007/08/12 14:20:44
W radio lecą właśnie nastrojowe pieśni Golijova, niebo się zachmurzyło i zaczyna padać, piję gorącą herbatę i czytam tak miły komentarz. Czego chcieć więcej?

Dziękuję Ci serdecznie Margot :*
-
2007/08/12 21:05:46
Wyglądają tak prosto,a zarazem smacznie :-)
I masz rękę do zdjęć :-)
-
tylmur
2007/08/12 21:31:02
Wszystko co ma w sobie biały ser jest i pyszne i wykwintne :-)
-
nougatine83
2007/08/13 07:42:39
Witch dziękuję, tak czasem ładnie światło padnie i wtedy zdjęcie dużo zyskuje.
Bardzo mi miło, że tak myślisz :**

Magdo, co prawda, to prawda :D
-
2007/08/13 14:36:56
Bardzo lubię to twarogowe ciasto. Robie takie rogaliki z dżemem ale nie wychodzą takie eleganckie jak Twoje. A może to zasługa zdjęć - są po prostu artystyczne.
-
nougatine83
2007/08/13 15:53:25
Zaczerwieniłam się po same uszy ;)
Dzięki Honoratko.
A co do rogalików, z dżemem również je piekę i choć lubi on wypływać i nieco się przypalać, w smaku nie robi nam to różnicy :D
-
miszellka
2007/08/14 06:42:40
A ja przepadam za takimi prostymi, nieprzeładowanymi i nie przesłodzonymi wypiekami :) Rogaliki wyglądaja przepysznie i chyba spróbuję je zrobić :)
-
nougatine83
2007/08/14 06:51:20
No właśnie Miszellko, ja jestem wielbicielką słodkich słodkości :D, ale czasem lubimy też zjeść coś bardziej ascetycznego w smaku. Masz rację, ciasto właściwie wcale nie jest słodkie i to od naszych upodobań zależy, co damy do środka: czy coś bardziej słodkiego, czy mniej. Można też rogaliczki polukrować albo posypać cukrem pudrem.
Dziękuję Ci serdecznie za miłe słowa i zapraszam do podzielenia się wrażeniami z pieczenia :*
-
2007/08/14 10:50:00
Hehe, ładny mi kryzys, więcej takich kryzysów i wygląda się jak pączek w maśle;))
-
nougatine83
2007/08/14 11:42:19
Cicho tam! :D ;)
-
2007/08/14 18:55:36
Miszellka wie, co mówi ;-) Najfajniejsze są niewyszukane, proste słodkości, które można zrobić akurat z tego, co ma się w domu. Jak np te rogaliki. Fajne są, i wyglądają na takie... chudziutkie :D
-
nougatine83
2007/08/14 19:17:02
Ano chudzinki z nich :) a to dlatego, że ani grama w nich proszku do pieczecznie czy sody, drożdży też brak, nawet jajka.
Bidne te rogaliczki :D
-
Gość: konwalia, *.fbx.proxad.net
2009/09/01 19:19:27
Fantastyczny przepis! Ciasto lekkie i sprężyste, tak jak napisałaś. Bardzo łatwo się rozwałkowuje i pobudziło moją wyobraźnie: zrobiłam trzy rodzaje rogalików różnego kalibru. Ze słodkim kakao, konfiturą rabarbarową i cukrem trzcinowym. Moim wystarczyło 15 min w piekarniku, ale może to dlatego, że były z dość cienkiego ciasta. Dziękuje za przepis :)