Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
Blog > Komentarze do wpisu
OWSIANE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I BANANAMI




Chipsy bananowe to jedna z moich słabości :)
Tak jak nie lubię zwykłych chipsów ziemniaczanych, tak za tymi bananowymi przepadam. Podobnie jak za mariażem czekolady i bananów. Wymyśliłam więc sobie takie oto ciastka owsiane, w których połączyłam oba smaki. Ponieważ przepis ten był wymysłem chwili, nie robiłam z dużej ilości składników i zaraz po wyjęciu ciastek z piekarnika, pożałowałam, tak dobre się okazały. Jeśli lubicie ciasteczka, w których jest mnóstwo różności, w których coś tam chrupie, a coś się rozpływa – gorąco Wam je polecam!




Podaję proporcje na 8 sporych ciastek (ale warto je podwoić):
* 60g mąki

* pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
* odrobina soli
* 60g masła
* 70g cukru pudru
* 1 jajko
* 4 pełne łyżki płatków owsianych
* niecała, pokruszona (niezbyt drobno) tabliczka gorzkiej czekolady
* 3 łyżki pokruszonych chipsów bananowych

Najpierw przesiewamy do miski mąkę, mieszamy z proszkiem i solą. Osobno ucieramy mikserem masło z cukrem, dodajemy jajko i ucieramy na gładką masę. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo mąkę. Gdy masa będzie jednolita, wsypujemy płatki, mieszamy (już nie miksujemy) a następnie czekoladę i banany i dokładnie mieszamy raz jeszcze. Dużą blachę przykrywamy papierem do pieczenia i łyżką nakładamy niewielkie kopczyki ciasta (UWAGA: robimy spore przerwy, bo jak widzicie ciastka są spore, rozpłaszczają się i rosną w czasie pieczenia). Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach aż brzegi się zezłocą (można sprawdzić patyczkiem środek jednego ciastka, czy są już dobrze upieczone).

piątek, 03 sierpnia 2007, nougatine83

Polecane wpisy

  • RUGELACH

    T o taki kryzysowy wypiek, kiedy ma się dużą ochotę na coś słodkiego, ale już nieco mniejszą na wychodzenie do sklepu. Składniki na te, pochodzące z żydowskie

  • KRUCHE BABECZKI KOKOSOWE a la Bounty

    Lubię takie dni, kiedy okazuje się, że w domu jest wszystko, czego potrzeba, by upiec sobie to, na co właśnie przyszła ochota. Takie spontaniczne pieczenie daje

  • PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTECZKA J.OLIVERA

    Te ciasteczka to pewniak :) Przepis poznałam wiele miesięcy temu i od tego czasu piekę je regularnie. Jednak dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia a to dla

Komentarze
2007/08/03 08:54:24
Mniam, mnie też cos ciągnie do chipsów banan, swoja droga wydaje mi się, że one nie sa suszone, a niestety smażone, bo czasem maja taki posmak, a czasem nawet w składzie pisze: olej. Miałam kiedys fazę pieczenia ciasteczek z płatków, ale jakos nigdy nie wpadłam na dodanie chipsów bananowych( może dlatego, że mój mąż ich nie lubi- czytaj nie zna się) a to świetny pomysł! Nougatinko, czy Ty masz jakis bardzo profesjolnalny aparat typu ,,lustrzanka" czy jak to sie fachowo nazywa? Twoje fotki ss takie ,,czyste".
-
2007/08/03 08:54:36
Ciacha owsiane - mniam, pyszne i zdrowe :) Ja robię zawsze z miodem zamiast cukru, olejem zamiast masła, z orzechami, rodzynkami i duuużą ilością cynamonu. Uwielbiam :)

A z chipsów niestety wolę ziemniaczane od bananowych,niestety.
-
nougatine83
2007/08/03 09:12:48
Vanilko, te chipsy rzeczywiscie są niestety smażone, właśnie na oleju kokosowym. Ale ja przepadam za ich pogryzaniem i zazwyczaj mam opakowanie w domu, a że dodanie samej czekolady wydawało mi sie ubogie, sypnęłam chipsów :)
Nie kochana, to zwykła cyfrówka, chociaż marzy mi się jakiś profesjonalony sprzęt :)

Ludowo, te ciastka mają to do siebie, że można wrzucać co się chcę a one i tak wyjdą :) A wiesz, że spróbuję następnym razem z miodem.
Dziękuję :)
-
2007/08/03 16:00:39
O tak, polecam z miodem. Robię co prawda z całkiem innego przepisu, ale wydaje mi się, że to właśnie miód sprawia, że są takie błyszczące. A połączenie miodu, cynamonu i rodzynek to już zupełna bajka ;-)
-
nougatine83
2007/08/03 17:13:35
To następnym razem zrobię takie całkiem zdrowotne ;) z miodem, olejem i jakimiś bakaliami zamiast czekolady.
Ten przepis wymyśliłam sobie tak na szybkiego, żeby coś dobrego w mig zrobić i efekt nadspodziewanie dobry się okazał. Ale z innych przepisów też piekłam, w tamtych było przeważnie więcej płatków owsianych.
-
2007/08/04 17:47:50
Mnie tez odpowiadaja te ciasteczka, nie mam nic przeciwko chipsom bananowym, ale fakt ze ich malo uzywam. Dobry pomysl te ciasteczka i do przetestowania.
-
nougatine83
2007/08/04 20:56:51
Iven, cieszę się, że trafiły w Twoje smakowe upodobania :)
Pozdrawiam Cię :)
-
Gość: mesarka, *.tvkdiana.pl
2007/08/05 17:17:05
nie wiem, czy bywasz na Wizażu, więc piszę tutaj, że wysłałam Ci PW dotyczącą tego przepisu, proszę odpisz na PW jeśli to możliwe ;))

pozdrawiam
-
nougatine83
2007/08/05 17:24:45
Mesarko, tutaj jestem znacznie częściej :-D Ale już lecę na W., żeby Ci odpowiedzieć :*
-
Gość: mesarka, *.tvkdiana.pl
2007/08/09 14:00:05
o mammmooo

przepyszne!

co prawda, za pięknie nie wyglądają i po samym upieczeniu jak je zdejmowałam z blaszki już się przestraszyłam, że nie wyszły, bo były takie miękkie, chociaż upieczone, myślałam że wyszły mi placuszki, a nie ciasteczka , ale przychodze 15 minut później do pokoju spróbować ciasteczek, a tato się już oblizuje "bardzo dobre" słysze i siadam do moich, a raczej Twoich ciasteczek - WYbooorny przepis!

zabrzmi to nie skromnie - ale wyszły pyszne

b. dziękuję za przepis

i już zabieram się za przepisywanie go do mojego zeszyciku

pozdrawiam!


proszę ja Ciebie :D
-
nougatine83
2007/08/09 15:00:43
Mesarko, to mi się podoba!
Konkretna z Ciebie dziewczyna, najpierw pytanie, potem pieczenie i jeszcze świetny efekt :D
Bardzo Ci dziękuję za miły komentarz :*
Rzeczywisćie ciasteczka zaraz po upieczeniu są miękkie ale szybko twardnieją. Trzeba je też trzymać w zamkniętej puszcze, wtedy są zostają miękkie w środku a chrupkie na zewnątrz.

Pozdrawiam Cię również!