Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
Blog > Komentarze do wpisu
HALAWA - DESER HINDUSKI




Kiedyś przyrządzałam halawę bardzo często na śniadanie, ale równie dobrze może to być i deserowe danie. Ostatnio znów powróciła u nas do łask. Specjał ten pochodzi z kuchni hinduskiej, opiera się na kaszy i dodatkach w postaci bakalii. Hindusi, jak wyczytałam, najczęściej stosują dodatek orzeszków ziemnych, jednak można do niego wrzucić jakiekolwiek dodatki, takie, które lubimy najbardziej. Halawę można nawet zrobić z dodatkiem dyni czy marchwi. Mnie smakuje wersja bananowo – rodzynkowa i taką też Wam polecam. Można też halawy nie słodzić i dopiero gotową polać złocistym, płynnym miodem, co zdecydowanie preferuję. Może kogoś z Was też urzeknie jej smak?

Potrzebne nam (na dwie-trzy sycące porcje):
* pół szklanki kaszy manny
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki cukru (lub miód)
* 1,5 szklanki wody
* łyżka soku z cytryny
* dojrzały banan
* rodzynki
* szczypta kardamonu

Masło roztopić na patelni, wsypać kaszę i prażyć (cały czas mieszając) aż nabierze złotej barwy, dodać odrobinę kardamonu. W drugim garnku zagotować wodę z cukrem, sokiem z cytryny i z rodzynkami i na wrzącą wsypać kaszę (uważać, bo będzie chwilkę pryskać), dodać pokrojonego banana. Gotować tak długo, aż masa będzie odchodzić od ścianek garnka. Jeść ciepłe, choć i na zimno smakuje dobrze :)

Smacznego! P.S. W komentarzach Natii podała linka do swojej halawy, na mleku, spróbowałam i również bardzo polecam.

sobota, 18 sierpnia 2007, nougatine83

Polecane wpisy

  • NUTELLA ŚLIWKOWA

    Jeszcze dwa dni zamętu i stawiania czoła obowiązkomnadzwyczajnym i znów będę mogła wrócić do kuchni. Przez ostatni tydzień niemiałam czasu absolutnie na nic, na

  • WANILIOWY BLOK de lux ;)

    A co ja Wam będę mówić?! ;) Wspaniała słodycz ekstremalna! Jeśli lubicie obłędnie słodką białą czekoladę z waniliową nutą, z mnóstwem dodatków (a kupienie tak

  • TIRAMISU

    Tiramisu jest wymarzone na upały, wyśmienita alternatywa dla lodów (choć chyba jeszcze bardziej kaloryczna ;)) Niestety deser ten (zwłaszcza jeśli robimy go wg

Komentarze
2007/08/18 15:10:08
Jak ja lubię halawę
-
nougatine83
2007/08/18 15:45:34
:)
Ja to w ogóle kaszolubna jestem, więc chętnie wypróbowuję co ciekawsze przepisy.
-
2007/08/18 20:17:16
A na mleku by nie można? :> Nie cierpię manny na wodzie...
-
2007/08/18 20:20:13
Fajne foto. Ten orzeszek wygląda jak żaba z dwiema głowami :D

A na mleku można tę kaszę gotować? Bo na wodzie nie znoszę.
-
nougatine83
2007/08/18 20:41:37
Ludowo, pewnie można, choć to będzie już wariacja na temat halawy ;)
Aż tak bardzo nie cierpisz? Tutaj banan, sok z cytryny, no i kardamon, nadają bardzo smaczną nutę.
Może jednak?
:D

A orzeszek, faktycznie jak żaba :D
-
2007/08/19 09:26:59
Lullu, wysłałam 2 komentarze, bo pierwszy nie pojawił mi się tak od razu, a ja, głupia, zapomniałam, że sobie moderujesz ;-)

Co do tej wody, to może faktycznie tu jakoś inaczej smakuje, ale przyznasz, że 'normalna' manna bez wielu dodatków na wodzie jest paskudna i bez smaku.
-
nougatine83
2007/08/19 12:30:48
Ano moderuję :D
Nic nie szkodzi.

O nie, na mannę ugotowaną na samej wodzie, zupełnie bez doatków, też bym się nie skusiła. No może tylko w formie takich kwadratowych kluseczek, które robiła moja mama do zupy (zamiast makaronu), kiedy byłam mała.
Ale w halawie smakuje to zupełnie inaczej.
-
Gość: agatka-a, *.tvk.torun.pl
2007/08/19 16:39:02
a ile tego masełka dajesz?

jak widzę przepis z kaszą manną to aż mi ślinka cieknie, muszę wypróbować :)
-
nougatine83
2007/08/19 17:14:01
No nie, rzeczywiście nie wpisałam do przepisu masła. Już się poprawiam.
Dziękuję Agatko :*
-
nati_88
2007/08/19 23:11:41
oj,jak ja kocham halave ;] zwykla tez ale najbardzije to szaleje na punkcie bhuni hiu czini ka halawa;]

a co do gotowania na mleku-osobiscie robiac halawe,uzywam tylko i wylacznie mleka,ewentualnie,gdy mam go za malo,to dolewam troche wody i dodaje jeszcze szafranu/kurkumy,dla kolorytu i troszke galki muszkatalowej,ale wtedy juz nie dodaje niczego poza rodzynkami.
-
nougatine83
2007/08/20 07:24:33
Nati, to widzę, że Ty w temacie jesteś ;)
Kusicie mnie tym mlekiem, że chyba spróbuję, chociaż byłam przekonana, że halawa to tylko na wodzie.
No i ta kurkuma to świetny pomysł, bo moja halawa od banana nabiera takiego burego koloru.
Spróbuję, spróbuję i dziękuję bardzo :)
-
2007/08/20 08:32:53
akurat przepis do tej mojej ulubionej halawy jest u mnie,o tu :
meriduniya.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?346419
sprawdzony niejednokrotnie ;]
a czy w temacie? bo ja wiem? po prostu mam bzika na punkcie kuchni indyjskiej,jak i zreszta Indii w ogóle;]
a na mleku jest naprawde pyszna,spróbuj ;]
-
2007/08/20 10:44:58
Dziękuję Ci, z pewnością zajrzę, jak tylko wrócę z pracy (bo tu nie mam dogodnych warunków :D) i spróbuję.
-
2007/08/21 16:30:37
Halawa pyszna ,a ten banan daje takiego smaku,hm......jak dobrze ,ze jest taki blog z takimi przepisami
-
nougatine83
2007/08/21 17:09:29
I jak miło, że są tacy sympatyczni jak Ty, odwiedzający :**
Cieszę sie, że sie skusiłaś i że smakowało. Ja juro zrobię z przepisu, który Natii wyżej podlinkowała, też zapowiada sie smakowicie.
-
2007/08/31 00:01:30
nougatine,próbowalas ju moze mojego przepisu na halave? jestem baardzo ciekawa Twoich wrazen;]
-
nougatine83
2007/08/31 12:21:27
Nati zaraz na drugi dzień spróbowałam i robiłam już kilka razy. Dałam tylko troszkę mniej cukru. Na mleku jest zdecydowanie smaczniejsza. Dziękuję, przepis się bardzo przydał :-)
-
2007/08/31 22:05:43
to sie ogromnie ciesze;] oczywiscie mozna modyfikowac ten przepis,w zaleznosci od smaku.Ja czasem dam bardzo duzo cukru,bo uwielbiam,jak jest strasznie slodka,zreszta takie sa slodycze indyjskie :

polecam sie na przyszlosc ;]
-
nougatine83
2007/09/01 14:05:17
Dziękuję, skorzystam ;-D
-
2007/09/28 09:36:44
Ta halawa to już moje uzależnienie...
A wszystko przez Ciebie :D :*

Pozdrawiam,
Ather
-
nougatine83
2007/09/28 22:20:32
Ather, ale Cię wyczułam tutaj :D Bo rzadko zagądam już na tego bloga, skupiając się raczej na nowym DESERZE. Ale coś mi kazało tu dziś przyjść :D

Bardzo się cieszę, że niektóre z przepisów Ci podpasowały. Bo wiem, że Ty byle czego nie zjesz :-)
-
Gość: Arabis, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/02/17 15:12:29
Bardzo dobry deser :) jadałam często halawe z innego przepisu ale ta faktycznie bardziej przypomina te woodstockową :) tylko ta z Żar była ciemniejsza... może śliwki suszone??? dałam też za dużo kardamonu i zdominował smak.
-
blue_megi
2009/03/03 20:36:29
nauczyłam się ją robić jeszcze w liceum, i do dziś ją uwielbiam :)
-
Gość: marjovna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/08/04 16:21:12
A ten kardamon można by czymś zastąpić? bo kurczę nigdy w szafce nie mam.
-
Gość: silela, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/08/22 20:10:45
Hej, pierwszy raz halawę jadłam jakieś 17 lat temu, czyli pół życia ;)
Jadłam ją właśnie w tej wersji, na wodzie, i nigdy nie przeszkadzało mi to, że nie ma mleka, a wręcz przeciwnie.
Ma niesamowity smak, taki obcy, inny.
Moja koleżanka, która mnie "zapoznała" z tą potrawą ;) , miała z tego sporo śmiechu, bo przez te hinduskie naleciałości, ciągle się myliłam i nazywałam to "MAHALAWA" ;)
To, co mnie urzekło w hinduskiej kuchni to gulabdżameny (nie wiem, jak się to pisze), te z mleka w proszku i moczone potem w mleku. Bosz... jakie to było dobre...
Pozdrawiam i cieszę się, że tu trafiłam, miło, że ktoś oprócz mnie jada takie cuda :)