Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
Blog > Komentarze do wpisu
TIRAMISU



Tiramisu jest wymarzone na upały, wyśmienita alternatywa dla lodów (choć chyba jeszcze bardziej kaloryczna ;)) Niestety deser ten (zwłaszcza jeśli robimy go wg tradycyjnej receptury, tzn. bez dodatku usztywniaczy typu żelatyna) jest kapryśny i jego struktura nie pozowala ładnie go sfotografować. No ale chyba warto poświęcić wygląd dla tego smaku ;)

Składniki:
* 350 g sera mascarpone
* 2 jajka
* opakowanie podłużnych biszkoptów

* łyżka cukru
* kakao
* szklanka mocnej, zimnej kawy

* kieliszek likieru amaretto

Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę (najwygodniej mikserem), dodać ser i delikatnie mieszać aż całość się połączy, wlać kieliszek likieru. Ubić pianę z białek i połączyć z masa serową, bardzo delikatnie wmieszać. Biszkopty maczać w kawie i układać w formie lub szklanej misie.Na biszkopty nałożyć warstwę sera, przykryć biszkoptami i ponownie nałożyć ser. Koniecznie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Posypać kakao. Robię według tego przepisu od kilku lat i jeszcze się nie zawiodłam.

Drobna rada: zdecydowanie wygodniej jest najpierw ułożyć biszkopty w formie i dopiero nasączać kawą.Biszkopty bardzo szybko chłoną płyny, więc ryzyko ich połamania w trakcie nasączania i układania wysokie :)
sobota, 21 lipca 2007, nougatine83

Polecane wpisy

  • NUTELLA ŚLIWKOWA

    Jeszcze dwa dni zamętu i stawiania czoła obowiązkomnadzwyczajnym i znów będę mogła wrócić do kuchni. Przez ostatni tydzień niemiałam czasu absolutnie na nic, na

  • HALAWA - DESER HINDUSKI

    Kiedyś przyrządzałam halawę bardzo często na śniadanie, ale równie dobrze może to być i deserowe danie. Ostatnio znów powróciła u nas do łask. Specjał ten pocho

  • WANILIOWY BLOK de lux ;)

    A co ja Wam będę mówić?! ;) Wspaniała słodycz ekstremalna! Jeśli lubicie obłędnie słodką białą czekoladę z waniliową nutą, z mnóstwem dodatków (a kupienie tak

Komentarze
2007/07/21 14:08:28
Uwielbiam tiramisu i robiłam je już wiele razy :)

Białek nie dodaję, chociaż przyznam, że chyba w końcu kiedyś się odważę ;) Często też zamiast podłużnych biszkoptów daję okrągłe - są mniej kłopotliwe przy namaczaniu ;)
-
2007/07/21 14:45:53
Och, jak ja uwielbiam tiramisu...

Całkiem-całkiem wygląda, po tym, jak marudziłaś na wizażu spodziewałam się jakiejś rozgniecionej papki na talerzu. Zawsze lepiej być pozytywnie zaskoczonym ;)
-
nougatine83
2007/07/21 17:03:02
Ankulo, polecam wersję z białkami, dzięki nim krem nabiera lekkości. Ja też czasami używam okrągłych biszkoptów, chociaż częściej mi się wtedy tiramisu rozpada przy przenoszeniu :)

Ludowo, buźka dla Ciebie :*
Do końca nie jestem zadowolona z fotki, ale chciałam wstawić ten przepis, więc pal licho :D ;)
-
2007/07/21 17:04:11
Chyba wykorzystam Twój przepis,bo paczka biszkoptów,akurat takich do tiramisu marnuje się w szafce ;-)
-
nougatine83
2007/07/22 12:40:15
Witch, ja też często piekę pod wpływem jednego impulsu. Bo a to się pół paczki maku poniewiera, a to kończy się data ważności wiórków kokosowych, a to za dużo owoców kupionych, itd... ;)

Pochwal się jeśli zrobisz :*
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/07/22 21:36:29
Słodki blox :-) Mniam, mniam :-) Zapraszam Wszystkich na www.loveandhate.blox.pl :-)
-
2007/07/24 19:52:36
no ale i tak udalo ci sie lepiej sfocic niz mnie!! :-)
-
nougatine83
2007/07/25 15:43:31
Eee tam... ;)




Ale dziękuję :*
-
2007/08/11 14:36:02
A amaretto mozna czyms zastapic??
-
nougatine83
2007/08/11 14:46:02
Gago, z pewnością można. Wiele osób nie przepada za jego smakiem (ja uwielbiam :D). Myślę, że doskonale sprawdzi się koniak lub likier o smaku, który najbardziej Ci pasuje.
-
2007/08/17 13:20:53
W tiramisu, ubitych białek nie ma sie co obawiać, ja najpierw robiłam, bez, teraz np. z 4 jajek biore 2 białka,zwiększonej puszystosci nie zauwazam, ale napewno więcej masy :)