Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
Blog > Komentarze do wpisu
KRUCHE BABECZKI KOKOSOWE a la Bounty






Lubię takie dni, kiedy okazuje się, że w domu jest wszystko,
czego potrzeba, by upiec sobie to, na co właśnie przyszła ochota. Takie spontaniczne pieczenie daje dużo radości, nie tylko dlatego, że dogadzamy sobie i bliskim, ale już sama krzątanina w kuchni potrafi poprawić humor. Dziś miałam ochotę na coś kruchego, na coś kokosowego i chłodnego. Poniższe babeczki idealnie spełniają tę zachciankę.




Składniki:

*150 g mąki krupczatki
* 50 g mąki pszennej
* 60 g cukru pudru
* 100 g masła
* pół łyżeczki proszku do pieczenia
* jedno żółtko

* 100 g wiórków kokosowych
* 200 ml mleka
* czubata łyżka cukru
* 2 paski białej czekolady
* 2 paski czekolady deserowej

Krupczatkę wysypujemy na stolnicę, pszenną, proszek i cukier przesiewamy, dodajemy żółtko i zimne masło – siekamy zimnym nożem i szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Odrywamy nieduże kawałki ciasta i wylepiamy nim foremki na babeczki, gęsto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut. Chwilę studzimy w foremkach i wyjmujemy. MASA KOKOSOWA (możemy ją zrobić dzień wcześniej i przechować szczelnie zawiniętą w lodówce):
mleko zagotować z cukrem, dodać wiórki i gotować, często mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać pokruszoną białą czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Wstawić do lodówki na 3 godziny, żeby masa dobrze stężała i schłodziła się. Do wystudzonych babeczek nakładamy po łyżce masy kokosowej i posypujemy startą czekoladą. Jeśli nie spałaszujemy wszystkich od razu, przechowujemy je w lodówce (dobrze przykryte, by nie chłonęły innych zapachów).

piątek, 27 lipca 2007, nougatine83

Polecane wpisy

  • RUGELACH

    T o taki kryzysowy wypiek, kiedy ma się dużą ochotę na coś słodkiego, ale już nieco mniejszą na wychodzenie do sklepu. Składniki na te, pochodzące z żydowskie

  • OWSIANE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ I BANANAMI

    Chipsy bananowe to jedna z moich słabości :) Tak jak nie lubię zwykłych chipsów ziemniaczanych, tak za tymi bananowymi przepadam. Podobnie jak za mariażem czeko

  • PODWÓJNIE CZEKOLADOWE CIASTECZKA J.OLIVERA

    Te ciasteczka to pewniak :) Przepis poznałam wiele miesięcy temu i od tego czasu piekę je regularnie. Jednak dopiero teraz udało mi się zrobić zdjęcia a to dla

Komentarze
2007/07/27 22:16:30
:slina:
Pozostawię to bez komentarza :P
-
2007/07/27 22:16:54
Ohhh!! Jaki piękny talerz! Widzę, że również w ażurkach razem gustujemy :D Cudnie :) A babeczki smakowite!

I też uwielbiam, kiedy najdzie mnie ochota na upichcenie czegoś w kuchni i wszystkie składniki są! To potęguje potem doznania smakowe, bo robi sięod razu, bez latania za produktami i odwlekania w czasie :D
-
nougatine83
2007/07/28 08:18:04
Witch, taki komentarz bardzo mi się podoba :D ;)

Pati wróciła :jupi:
Oj, ja ażurki jak najbardziej, mam jeszcze do tego mały talerz i głęboki i nie pozwalam nikomu tykać ;)

Dziękuję Wam :*
-
2007/07/28 14:27:41
Przepiękne te babeczki, takich nie powstydziliby się zawodowi cukiernicy :)
-
2007/07/28 18:05:01
Są prześliczne :)
-
nougatine83
2007/07/28 19:32:18
Ludowo, Dorotko, dziękuję za miłe słowa :*
Najlepsze jest to, że ich zrobienie to żadna sztuka :)
-
Gość: Pychota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/07/28 23:55:57
Dziękuję za odwiedziny:D

a gdzie ja byłam, gdy mnie tu nie było?:P kochana, ładne zdjęcia!
-
evenka-arabeska
2007/07/29 02:36:42
Oj , kusisz tymi babeczkami... chyba w końcu kupię sobie foremki , bo noszę się z tym zamiarem już od bardzo dawna ;-)
-
nougatine83
2007/07/29 09:40:28
Dziękuję Pychotko i będę u Ciebie stałym gościem, jeśli pozwolisz :D

Evenko, warto mieć takie foremki. Ja wprawdzie nieczęsto ich używam, bo zamiast się rozdrabniać, wolę dużą tartę zrobić :D ale jednak takie małe babeczki mają swój urok i warto czasem poświęcić chwilę i powylepiać foremki:)
-
2007/07/29 10:09:20
A wiesz co, Lullu, zastanawiam się, czy nie wykorzystać Twojego powyższego przepisu na kruche ciasto do innych, niecnych celów ;-)

Mianowicie spód do sernika, który ostatnio zrobiłam, wydał mi się nieco zbyt mało kruchy. Jak myślisz, czy to ciasto nadawałoby się?
-
nougatine83
2007/07/29 15:12:22
Kochana, na pewno się sprawdzi.
Wg mnie krupczatka musi być w cieście kruchym, z samą mąką pszenną efekt takiej kruchości nie byłby możliwy. To jest jeden z moich ulubionych przepisów na kruche i z powodzeniem możesz go wypróbować do sernika.
A cel masz niecny, ale jakże zachęcający :D
-
nougatine83
2007/07/30 21:40:03
Ech, już od kilku dni mam, jak wielu blogowiczów, problemy z publikowaniem nowych notek :(
Pyszne ciacho ze śliwkami czeka, mam nadzieję, że uda mi się jutro go wstawić...
-
vanilia81
2007/08/01 08:19:03
Jejkuś boskie! Mi nigdy takie kształtne nie wychodzą, nawet jak spody podziurkuje, to sie wybrzuszają, może to wina foremek troche (złej baletnicy...) muszę zainwestowac w nowe :)
-
nougatine83
2007/08/01 09:17:38
Vanilko, one bez nadzienia wcale nie są takie ładne i rzeczywiście mimo nakłuwania się wybrzuszają, ale nadzienie wszystko ukrywa :D
-
2007/08/01 14:31:35
Piszę tu pierwszy raz, żeby Ci powiedzieć, że piękne zdjącia robisz :)
-
nougatine83
2007/08/01 17:21:54
Honoratko ale mi miło :*
Cieszę sie, że jeszcze komuś poza mną się podobają :D ;)
No pierwszy, ale mam nadzieję, że nie ostatni :)
-
Gość: lady, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/29 13:14:58
Jakie to są paski czekolady?
-
2007/08/29 14:04:12
Lady, tak dokładnie nie trzeba liczyć ;) Ja o ile dobrze pamiętam miałam białą Milkę i gorzką Alpen Gold :-)
-
Gość: Darek, *.centertel.pl
2007/11/20 18:09:14
spoko spoko mi sie bardzo podoba a szczególnie krem...
-
nougatine83
2007/11/22 20:38:46
Dzięki serdecznie :) Rzadko zaglądam już na tego bloga, ale widzę, że wciąż warto, bo komentarze od płci męskiej należą do nieczęstych ;D