Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
Blog > Komentarze do wpisu
CIASTO ZE ŚLIWKAMI










Gdyby ktoś zapytał mnie, które ciasto uważam za najbardziej polskie,
wcale nie wymieniłabym makowca czy krakowskiego, ale właśnie poczciwy placek ze śliwkami. Nie wiem skąd u mnie takie skojarzenie, ale jedno jest pewne - myśląc o tym cieście mam przed oczami polski sad, babie lato i kosze miękkich, ciepłych, bo nagrzanych sierpniowym słońcem śliwek. Coś wspaniałego!

Bazę dla poniższego przepisu zaczerpnęłam z forum CinCin. Ciasto jest znakomite, lekkie
i puszyste - jak to określiła moja koleżanka - śnieżne. Ale mnie i tak najbardziej smakowały te soczyste, miękkie śliwki, które z każdą minutą leżakowania ciasta, zbierały coraz więcej soku, co wspaniale smakowało przy każdym kolejnym kęsie :) Dlatego ważne jest, by owoce układać skórką do dołu, wtedy sok zbiera się w owocach a nie w cieście.


Składniki:
* 1,5 szklanki mąki

* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 0,75 szklanki cukru
* 0,5 kostki masła
* 200 ml mleka
* 2 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3 łyżki kaszy manny
* 1 łyżka octu
* ok. 12 śliwek pokrojonych w ćwiartki (już wkrótce w pełni dojrzałych, sierpniowych :))
* pół szklanki cukru pudru i odrobina mleka na lukier

Ubijamy masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajka i razem dobrze ubijamy. Dodajemy przesiane mąki, wymieszane z proszkiem do pieczenia, ubijamy. Dolewamy mleko nieprzerywając ubijania. Dodajemy kaszę oraz ocet i teraz mieszamy krótko i delikatnie łyżką. Przekładamy masę do formy (ja miałam niewielką prostokątną, ale może być też mała tortownica, jednak w niej będzie się chwilę dłużej piekło). Ćwiartki śliwek układamy na cieście skórką do dołu. Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut, aż się zezłoci a wbity patyczek będzie suchy. Chwilę studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Ostudzone ciasto "maziamy" lukrem :)

wtorek, 31 lipca 2007, nougatine83

Polecane wpisy

  • Przeprowadzka

    Teraz zapraszam pod nowy adres: nadeser.blox.pl

  • CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI

    No i wpadłam! To ciasto to uzależniacz :) Tak mało skomplikowanego przepisu, z tak pysznym efektem jeszcze nie miałam. Piekąc je, w największym stopniu bazował

  • SŁONECZNE POMARAŃCZE ;)

    Składniki: * 500g mąki, * 1/3 szkl. oleju, * 1,5 szkl. cukru, * 2 jajka, * 1/2 szkl. soku z pomarańczy i 1/2 szkl. wody, * 2 łyżeczki sody, * 2 pomarańcze (star

Komentarze
evenka-arabeska
2007/07/31 18:51:42
No i teraz mam dylemat , które ciasto upiec , bo miałam zamiar tamto jogurtowe , a teraz widze , ze to może być jeszcze lepsze :-) A póki co i tak czekam na śliwki , bo u mnie na razie nie ma ;-)
-
2007/07/31 22:43:15
Wygląda tak pysznie,że na pewno je zrobię jak tylko będę miała śliwki :)
-
2007/08/01 02:22:23
Uwielbiam:)) I jak ja ma teraz iść spać, głód czuję:)
-
nougatine83
2007/08/01 06:54:30
Evenko, ten dylemat ma tylko jedno rozwiązanie: najpierw jedno ciasto potem drugie :D ;)
Oba znikają w oka mgnieniu i są bardzo proste do zrobienia. Może to śliwkowe jest bardziej puszyste i rzeczywiście określenie "śnieżne" - cokolwiek by to miało znaczyć ;) - bardzo do niego pasuje.

Witch, cieszę się, że Cię kusi :) :*

Irytku zasnęłaś? ;)
-
2007/08/01 07:44:38
Lullu, albo złośliwie usuwasz moje komentarze, w co wątpię ;-), albo coś mi się tu nie zapisuje... Nieważne.

Moja mama robiła kiedyś często bardzo podobne ciasto, niekoniecznie ze śliwkami, ale z każdym możliwym owocem i było pyszne! :)
-
vanilia81
2007/08/01 08:24:38
Zgadzam się z Tobą, ciasto ze śliwkami to jak dla mnie klasyka, szczególnie drożdżowe, ale te z dodatkiem maki ziemniaczanej też sa wyjatkowe, piekłam niedawno, myśle, że to właśnie skrobia daje ta ,,śnieżną" konsystencję. A fotki super!
-
nougatine83
2007/08/01 09:12:37
Ludowo kochana, mam nadzieję, że nie pisałaś poważnie ;) Admnistracja bloxowa robiła poważne porządki i pewnie stąd te problemy :*

Vanilko, chyba masz rację z tą mąką ziemniaczaną. Można by też zamiast niej użyć budyniu waniliowego, mogłoby być jeszcze lepsze.
Dziękuję Ci :)
-
2007/08/01 15:43:28
ojoj!co za pysznosci :-)
-
nougatine83
2007/08/01 15:51:40
Czerwieniąc się dziękuję :) :*
-
2007/08/01 16:50:30
A mi ślina kapie po podłodze. Nie mam śliwek dzisiaj ani kogo na ryneczek posłać...
A co do jogurtowego - nie wyszło mi (!?). Tzn upiekło sie ale nie smakowało nam. Coś musiałam skopać, było wilgotne ale ciężkie. Chyba go już nie upieke. Inne mi wychodzą o niebo lepiej.
-
nougatine83
2007/08/01 17:16:27
Oj szkoda Ake, nam (i dostaję sygnały, że również innym :)) bardzo smakowało, było lekkie i puszytste a i wilgotne.
No ale nie zawsze musi podejść :)
Pozdrawiam Cię serdecznie :)
-
Gość: Pychota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/01 22:36:03
kochana, ale Ci pięknie wyrosło:P to sto razy lepsze niż placek drożdżowy:D wogóle śliwki są chyba najlepsze latem:P
-
nougatine83
2007/08/02 06:33:43
Pychoto, wyrosło rzeczywiście nadspodziewanie ładnie, zwłaszcza, że piekłam je nie w małej tortownicy, ale w prostokątnej formie, więc myślałam, że to będzie raczej niski placek, a tu taka niespodzianka ;)
Mnie ze śliwkami kojarzy się sierpień i wrzesień, mogę je wtedy pożerać kilgoramami (chociaż mój żołądek wolał by nie :D ;))
-
yneska
2007/08/02 14:01:57
Wyglada cudownie. zazwyczaj nie mam czasu na pieczenie ciast, ale dzis jestem pewna, ze pobiegne po sliwki, zarzuce fartuszek i przystapie do dziela:) Jezusku, jak mi sie teraz chce tego ciasta ze sliwkami:)
-
nougatine83
2007/08/02 15:31:23
Ynesko, przesyłam uściski za miłe słowa.
Bardzo mnie takie reakcje cieszą :D

Może jeszcze tylko dopowiem, żeby przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, nasmarować sobie blachę i oprószyć bułką, umyć i pokroić śliwki oraz wcześniej nagrzać piekarnik. Wszystko po to, by po przyrządzeniu ciasto nie leżało, tylko od razu było wyłożone do formy i do piekarnika.
-
Gość: Pychota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/02 22:33:11
rzecz jasna:) ale niejaki pan Słodki Drań na naszej polskiej Kuchni.tv miewa takie bajeranckie elastyczne blachy i formy do pieczenia, z domieszką gumy, nie trzeba niczym smarować i łatwo się wyjmuje:P trzeba zainwestować i ułatwiać sobie życie a nie po zjedzeniu ciasta myślec o szorowaniu blachy:P
-
2007/08/03 06:48:27
Ami jogurtowe wyszło bez problemów i smakowało całej rodzinie. Robiłam z jagodami i jogurtem naturalnym. PYCHOTA! Dzięki za przepis Nougatine!!!!!
-
nougatine83
2007/08/03 07:01:39
Pychotko, on chyba tych silikonowych używa. Rzeczywiście rzecz bardzo praktyczna i do niedawna planowałam sobie taką do muffinek kupić.
Ale wiesz, że niedawno na forum dyskusja 'zeszła' na ten temat, no i jedna z dziewczyn (Kreaturko pozdrowienia :D) stwierdziła, że wszystko fajnie, ale takie silkikonowe formy nie mają duszy i klimatu i ona ich w swojej kuchni nie chce :D
Kurczę, chyba się z nią zgadzam :)

A o tych przygotowaniach wcześniejszych napisałam na wszelki wypadek, żeby nie było wpadek :D

Hononoratko, miło mi :*
Musiało Ci wyjść, bo to najprostsze ciasto świata :)
Nie ma za co dziękować i zachęcam do wypróbowywania innych przepisów :)
-
Gość: Dyta19, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/26 20:20:15
Ciasto Ze Śliwkami cudowne, nawet takiej amatorce jak ja się udało.Jestem poprostu zachwycona.... Wszystko mi sie udaje z tej stronki - cudownie.
Zapominałam dodać,że mój mąż bardzo zachwyca sie tymi ciastami, a wybredny jest bardzo.Jogurtowe znikneło w godzinę.

Pozdrawiam
-
nougatine83
2007/08/26 20:33:38
Dyto, dla takich komentarzy chce mi się prowadzić tego bloga. Niezmiernie się cieszę, że przepisy się sprawdzają - to jest najważniejsze. Pozdrawiam serdecznie Ciebie i męża :-D
-
Gość: uczennica, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/31 22:18:39
upiekłam dopiero 2 ciasta w życiu,a bardzo lubię ze śliwkami.Po przeczytaniu Twojego przepisu doszłam do wniosku,że chyba jutro zrobię to ciasto,bo wygląda znakomicie i na pewno też bardzo dobrze smakuje.Jak mi się uda To Cię powiadomię.
Pozdrawiam.
-
nougatine83
2007/09/01 14:07:58
Będę czekała na wrażenia :-)
-
Gość: gryź, *.netpower.pl
2007/09/13 22:28:45
Robiłam wczoraj to ciasto ( moje 2 ciasto w życiu!) i chyba mi troche nie urosło :/ bo jest o połowe (aż!) mniejsze niż na zdjęciu :( Ale poza tym to jest pyszne i wszytskim smakuje ;) Świetna stronka! pozdrawiam :* :) :) :)
-
2007/09/14 09:47:25
Cieszę się, że smakowało, może forma troszkę mniejsza była, dlatego niższe wyszło. Dziękuję Ci serdecznie :*
-
Gość: , *.chello.pl
2007/09/21 23:36:27
Wspaniałe!!!
Uwielbiam śliwki!Bardzo się ciesze,że wreszcie ukazały się w sklepach:-)Mam ten przepis od 3 tygodni i już 4 razy z niego skorzystałam
Cała rodzinka zachwycona a w szczególności mój 14leni brat.
Ps.Twoje przepisy są rewelacyjne!Rozpalają mój piekarnik do czerwoności!!!
-
nougatine83
2007/09/22 12:51:24
Dziękuję serdecznie za wszytskie miłe słowa :**

I zapraszam gorąco na moje nowe blogowe strony. Dopiero się rozkręcam, więc jeszcze malutko wpisów, ale regularnie będę to nadrabiać :-)
-
Gość: Anna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/07/30 18:52:22
Zrobiłam to ciasto, ale nie jestem zachwycona rezultatem. Śliwki opadły na dno. Powstał zakalec. Rodzina narzeka, że za słodkie, ale kto co lubi.
-
Gość: , *.stimo.net
2008/08/14 15:42:26
dfdf
-
Gość: , 80.54.235.*
2008/08/16 16:04:19
zrobiłam to ciacho.pieknie wytoslo ale na koniec opadlo:( oczywiscie jak sie domyslam zbyt zamaszyscie otworzylam drzwiczki piekarnika i pewnie zbyt szybko spadla temp ale i tak jest pyszne.puchate i pachnace
-
2008/08/29 12:05:02
powiem tak: O Jezusie Nazareński!!! zaśliniłem klawiaturę laptopa na sam widok, co by się stało, gdybym spróbował choć kruszynkę? Ekstaza kubków smakowych. Całymi seriami :)
-
Gość: Matka i Żona : , 81.210.24.*
2008/08/30 11:41:12
Witam, póki co pozwoliłam przepisać sobie ten przepis :) dziękuję za tak wspaniałą stronę. Jestem "noga" jeżeli chodzi o ciasta, ciasteczka i pieczenie w ogóle :) mam nadzieję, że Twoje przepisy pozwolą mi na poznanie tej wspaniałej sztuki :) Pozdrawiam, Ewa
-
2008/08/30 15:15:17
Przepis mnie zachwycił i właśnie włożyłam ciasto do piekarnika :) Dzięki :)
-
Gość: Gabi, *.ztpnet.pl
2008/09/03 17:48:20
Idealne wyszlo :) takiego ciasta to ja jeszcze nie jadłam!!!! poprostu bajka..poszło do żołądków w godzinkę :) zrobiłam je wczoraj a teraz drugie już sie studzi :) dałam co prawda większą foremkę i teraz też taką dużą i płaską więc piekę 30 minutek :) cudoo :) pozdrawiam i dzięki za przepis:)
-
2008/09/14 01:12:28
Piekę właśnie ciasto ze śliwkami.
Jak to dobrze, że jest net i dobrzy ludzie i nie trzeba grzebać w książkach kucharskich.
Dziękuję i pozdrawiam.
-
2008/09/14 02:55:51
Fantastycznie się udało. Pyszne.
To jest to! czego szukałam. Dziękuję.
[Kaszka manna pasuje tu idealnie, posypałam nią też blachę.]
-
Gość: , *.chello.pl
2008/09/17 16:14:23
mam pytanie do autorki przepisu,albo osób, które robiły to ciasto.
Jedna rzecz jest dla mnie niejasna. Ubić masło z cukrem tzn. ubić mikserem roztopione masło z cukrem czy utrzeć masło w makutrze? Chcę zrobić to ciasto tylko nie wiem jak się do tego zabrać:-(
-
Gość: Maggie, *.toya.net.pl
2008/09/28 12:46:22
Ja, do sprawy podeszlam jak zwykle sceptycznie, ale ciacho naprawde pycha-tego samego dnia musialam je piec drugi raz;) dodalam tylko cos od siebie-kruszonke na wierzch-palce lizac ;)))
-
Gość: , *.compower.pl
2008/10/05 08:23:27
a czy zamiast octu mozna coś innego? np. cytrynę?
-
Gość: kamilaspiewak, *.dynamic.gprs.plus.pl
2009/07/31 20:21:24
ja własnie upiekłam ciacho wygląda i smakuje pysznie :) Wilekie dzięki:)
-
Gość: , *.axelspringer.pl
2009/08/11 15:44:34
Polecam również ten przepis. Naprawdę super sama wypróbowałam.


link: www.w-spodnicy.pl/Tekst/Przepisy/527295,1,Ciasto-ze-sliwkami.html

-
Gość: basic, 85.27.166.*
2009/08/19 11:22:37
Witam mam pytanie te ciasto ubijamy czy ucieramy, czy uzywamy miksera do ubijania? czy ucieramy drewniana gałka???
-
Gość: evelcia, *.unreg.tvk.wroc.pl
2009/09/01 19:19:09
Dziś zrobiłam to ciasto. Wyszło przepyszne. Delikatnie mokre, takie jak uwielbiam :)
-
Gość: sylwcia, 188.33.108.*
2009/09/04 15:22:51
drogie Panie!
Pilnie proszę o rozmiar formy. z góry dziękuję
-
Gość: Kawasaki, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/09/09 09:45:18
lecę po śliwki!
-
Gość: Kawasaki, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/09/09 09:46:44
Lecę po śliwki i będę piekł!
-
2009/09/25 23:01:11
witam :))) co takiego robisz ze sliwki ze nie zapadaja sie na dno ... tak jak niestety mi !!!!
wrrr
-
2009/10/05 12:18:50
pycha ;-) i jak pięknie pachnie w całym domu..
A jak ktoś lubi więcej owoców niz ciasta - na większej brytfannie też się udaje.

tylko mam dziwne wrażenie, ze z moim piekarnikiem coś nie tak, albo z zegarem..? Płaskie ciasto piekłam ok55minut; a w mniejszej foremce, takie wysokie ponad godzinę ;-| i nie wiem, czy nie za krótko to było jeszcze (trochę się zlepiało przy krojniu , choć zakalca nie było).. Za mało piekę i nie mam porównania zupełnie, ale czy to normalne..? ;-)
-
Gość: Grazyna, 77.236.10.*
2009/10/21 15:16:52
ciasto jest boskie, rozpływa sie w ustach, rewelacja, goraco polecam przepis