Blog > Komentarze do wpisu
CIASTO ZE ŚLIWKAMI
wtorek, 31 lipca 2007, nougatine83
Komentarze
evenka-arabeska
2007/07/31 18:51:42
No i teraz mam dylemat , które ciasto upiec , bo miałam zamiar tamto jogurtowe , a teraz widze , ze to może być jeszcze lepsze :-) A póki co i tak czekam na śliwki , bo u mnie na razie nie ma ;-)
2007/07/31 22:43:15
Wygląda tak pysznie,że na pewno je zrobię jak tylko będę miała śliwki :)
nougatine83
2007/08/01 06:54:30
Evenko, ten dylemat ma tylko jedno rozwiązanie: najpierw jedno ciasto potem drugie :D ;)
Oba znikają w oka mgnieniu i są bardzo proste do zrobienia. Może to śliwkowe jest bardziej puszyste i rzeczywiście określenie "śnieżne" - cokolwiek by to miało znaczyć ;) - bardzo do niego pasuje. Witch, cieszę się, że Cię kusi :) :* Irytku zasnęłaś? ;) 2007/08/01 07:44:38
Lullu, albo złośliwie usuwasz moje komentarze, w co wątpię ;-), albo coś mi się tu nie zapisuje... Nieważne.
Moja mama robiła kiedyś często bardzo podobne ciasto, niekoniecznie ze śliwkami, ale z każdym możliwym owocem i było pyszne! :)
vanilia81
2007/08/01 08:24:38
Zgadzam się z Tobą, ciasto ze śliwkami to jak dla mnie klasyka, szczególnie drożdżowe, ale te z dodatkiem maki ziemniaczanej też sa wyjatkowe, piekłam niedawno, myśle, że to właśnie skrobia daje ta ,,śnieżną" konsystencję. A fotki super!
nougatine83
2007/08/01 09:12:37
Ludowo kochana, mam nadzieję, że nie pisałaś poważnie ;) Admnistracja bloxowa robiła poważne porządki i pewnie stąd te problemy :*
Vanilko, chyba masz rację z tą mąką ziemniaczaną. Można by też zamiast niej użyć budyniu waniliowego, mogłoby być jeszcze lepsze. Dziękuję Ci :) 2007/08/01 16:50:30
A mi ślina kapie po podłodze. Nie mam śliwek dzisiaj ani kogo na ryneczek posłać...
A co do jogurtowego - nie wyszło mi (!?). Tzn upiekło sie ale nie smakowało nam. Coś musiałam skopać, było wilgotne ale ciężkie. Chyba go już nie upieke. Inne mi wychodzą o niebo lepiej.
nougatine83
2007/08/01 17:16:27
Oj szkoda Ake, nam (i dostaję sygnały, że również innym :)) bardzo smakowało, było lekkie i puszytste a i wilgotne.
No ale nie zawsze musi podejść :) Pozdrawiam Cię serdecznie :)
Gość: Pychota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/01 22:36:03
kochana, ale Ci pięknie wyrosło:P to sto razy lepsze niż placek drożdżowy:D wogóle śliwki są chyba najlepsze latem:P
nougatine83
2007/08/02 06:33:43
Pychoto, wyrosło rzeczywiście nadspodziewanie ładnie, zwłaszcza, że piekłam je nie w małej tortownicy, ale w prostokątnej formie, więc myślałam, że to będzie raczej niski placek, a tu taka niespodzianka ;)
Mnie ze śliwkami kojarzy się sierpień i wrzesień, mogę je wtedy pożerać kilgoramami (chociaż mój żołądek wolał by nie :D ;))
yneska
2007/08/02 14:01:57
Wyglada cudownie. zazwyczaj nie mam czasu na pieczenie ciast, ale dzis jestem pewna, ze pobiegne po sliwki, zarzuce fartuszek i przystapie do dziela:) Jezusku, jak mi sie teraz chce tego ciasta ze sliwkami:)
nougatine83
2007/08/02 15:31:23
Ynesko, przesyłam uściski za miłe słowa.
Bardzo mnie takie reakcje cieszą :D Może jeszcze tylko dopowiem, żeby przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta, nasmarować sobie blachę i oprószyć bułką, umyć i pokroić śliwki oraz wcześniej nagrzać piekarnik. Wszystko po to, by po przyrządzeniu ciasto nie leżało, tylko od razu było wyłożone do formy i do piekarnika.
Gość: Pychota, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/02 22:33:11
rzecz jasna:) ale niejaki pan Słodki Drań na naszej polskiej Kuchni.tv miewa takie bajeranckie elastyczne blachy i formy do pieczenia, z domieszką gumy, nie trzeba niczym smarować i łatwo się wyjmuje:P trzeba zainwestować i ułatwiać sobie życie a nie po zjedzeniu ciasta myślec o szorowaniu blachy:P
2007/08/03 06:48:27
Ami jogurtowe wyszło bez problemów i smakowało całej rodzinie. Robiłam z jagodami i jogurtem naturalnym. PYCHOTA! Dzięki za przepis Nougatine!!!!!
nougatine83
2007/08/03 07:01:39
Pychotko, on chyba tych silikonowych używa. Rzeczywiście rzecz bardzo praktyczna i do niedawna planowałam sobie taką do muffinek kupić.
Ale wiesz, że niedawno na forum dyskusja 'zeszła' na ten temat, no i jedna z dziewczyn (Kreaturko pozdrowienia :D) stwierdziła, że wszystko fajnie, ale takie silkikonowe formy nie mają duszy i klimatu i ona ich w swojej kuchni nie chce :D Kurczę, chyba się z nią zgadzam :) A o tych przygotowaniach wcześniejszych napisałam na wszelki wypadek, żeby nie było wpadek :D Hononoratko, miło mi :* Musiało Ci wyjść, bo to najprostsze ciasto świata :) Nie ma za co dziękować i zachęcam do wypróbowywania innych przepisów :)
Gość: Dyta19, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/26 20:20:15
Ciasto Ze Śliwkami cudowne, nawet takiej amatorce jak ja się udało.Jestem poprostu zachwycona.... Wszystko mi sie udaje z tej stronki - cudownie.
Zapominałam dodać,że mój mąż bardzo zachwyca sie tymi ciastami, a wybredny jest bardzo.Jogurtowe znikneło w godzinę. Pozdrawiam
nougatine83
2007/08/26 20:33:38
Dyto, dla takich komentarzy chce mi się prowadzić tego bloga. Niezmiernie się cieszę, że przepisy się sprawdzają - to jest najważniejsze. Pozdrawiam serdecznie Ciebie i męża :-D
Gość: uczennica, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/31 22:18:39
upiekłam dopiero 2 ciasta w życiu,a bardzo lubię ze śliwkami.Po przeczytaniu Twojego przepisu doszłam do wniosku,że chyba jutro zrobię to ciasto,bo wygląda znakomicie i na pewno też bardzo dobrze smakuje.Jak mi się uda To Cię powiadomię.
Pozdrawiam.
Gość: gryź, *.netpower.pl
2007/09/13 22:28:45
Robiłam wczoraj to ciasto ( moje 2 ciasto w życiu!) i chyba mi troche nie urosło :/ bo jest o połowe (aż!) mniejsze niż na zdjęciu :( Ale poza tym to jest pyszne i wszytskim smakuje ;) Świetna stronka! pozdrawiam :* :) :) :)
2007/09/14 09:47:25
Cieszę się, że smakowało, może forma troszkę mniejsza była, dlatego niższe wyszło. Dziękuję Ci serdecznie :*
Gość: , *.chello.pl
2007/09/21 23:36:27
Wspaniałe!!!
Uwielbiam śliwki!Bardzo się ciesze,że wreszcie ukazały się w sklepach:-)Mam ten przepis od 3 tygodni i już 4 razy z niego skorzystałam Cała rodzinka zachwycona a w szczególności mój 14leni brat. Ps.Twoje przepisy są rewelacyjne!Rozpalają mój piekarnik do czerwoności!!!
nougatine83
2007/09/22 12:51:24
Dziękuję serdecznie za wszytskie miłe słowa :**
I zapraszam gorąco na moje nowe blogowe strony. Dopiero się rozkręcam, więc jeszcze malutko wpisów, ale regularnie będę to nadrabiać :-)
Gość: Anna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/07/30 18:52:22
Zrobiłam to ciasto, ale nie jestem zachwycona rezultatem. Śliwki opadły na dno. Powstał zakalec. Rodzina narzeka, że za słodkie, ale kto co lubi.
Gość: , 80.54.235.*
2008/08/16 16:04:19
zrobiłam to ciacho.pieknie wytoslo ale na koniec opadlo:( oczywiscie jak sie domyslam zbyt zamaszyscie otworzylam drzwiczki piekarnika i pewnie zbyt szybko spadla temp ale i tak jest pyszne.puchate i pachnace
2008/08/29 12:05:02
powiem tak: O Jezusie Nazareński!!! zaśliniłem klawiaturę laptopa na sam widok, co by się stało, gdybym spróbował choć kruszynkę? Ekstaza kubków smakowych. Całymi seriami :)
Gość: Matka i Żona : , 81.210.24.*
2008/08/30 11:41:12
Witam, póki co pozwoliłam przepisać sobie ten przepis :) dziękuję za tak wspaniałą stronę. Jestem "noga" jeżeli chodzi o ciasta, ciasteczka i pieczenie w ogóle :) mam nadzieję, że Twoje przepisy pozwolą mi na poznanie tej wspaniałej sztuki :) Pozdrawiam, Ewa
2008/08/30 15:15:17
Przepis mnie zachwycił i właśnie włożyłam ciasto do piekarnika :) Dzięki :)
Gość: Gabi, *.ztpnet.pl
2008/09/03 17:48:20
Idealne wyszlo :) takiego ciasta to ja jeszcze nie jadłam!!!! poprostu bajka..poszło do żołądków w godzinkę :) zrobiłam je wczoraj a teraz drugie już sie studzi :) dałam co prawda większą foremkę i teraz też taką dużą i płaską więc piekę 30 minutek :) cudoo :) pozdrawiam i dzięki za przepis:)
2008/09/14 01:12:28
Piekę właśnie ciasto ze śliwkami.
Jak to dobrze, że jest net i dobrzy ludzie i nie trzeba grzebać w książkach kucharskich. Dziękuję i pozdrawiam. 2008/09/14 02:55:51
Fantastycznie się udało. Pyszne.
To jest to! czego szukałam. Dziękuję. [Kaszka manna pasuje tu idealnie, posypałam nią też blachę.]
Gość: , *.chello.pl
2008/09/17 16:14:23
mam pytanie do autorki przepisu,albo osób, które robiły to ciasto.
Jedna rzecz jest dla mnie niejasna. Ubić masło z cukrem tzn. ubić mikserem roztopione masło z cukrem czy utrzeć masło w makutrze? Chcę zrobić to ciasto tylko nie wiem jak się do tego zabrać:-(
Gość: Maggie, *.toya.net.pl
2008/09/28 12:46:22
Ja, do sprawy podeszlam jak zwykle sceptycznie, ale ciacho naprawde pycha-tego samego dnia musialam je piec drugi raz;) dodalam tylko cos od siebie-kruszonke na wierzch-palce lizac ;)))
Gość: kamilaspiewak, *.dynamic.gprs.plus.pl
2009/07/31 20:21:24
ja własnie upiekłam ciacho wygląda i smakuje pysznie :) Wilekie dzięki:)
Gość: , *.axelspringer.pl
2009/08/11 15:44:34
Polecam również ten przepis. Naprawdę super sama wypróbowałam.
link: www.w-spodnicy.pl/Tekst/Przepisy/527295,1,Ciasto-ze-sliwkami.html
Gość: basic, 85.27.166.*
2009/08/19 11:22:37
Witam mam pytanie te ciasto ubijamy czy ucieramy, czy uzywamy miksera do ubijania? czy ucieramy drewniana gałka???
Gość: evelcia, *.unreg.tvk.wroc.pl
2009/09/01 19:19:09
Dziś zrobiłam to ciasto. Wyszło przepyszne. Delikatnie mokre, takie jak uwielbiam :)
Gość: sylwcia, 188.33.108.*
2009/09/04 15:22:51
drogie Panie!
Pilnie proszę o rozmiar formy. z góry dziękuję 2009/09/25 23:01:11
witam :))) co takiego robisz ze sliwki ze nie zapadaja sie na dno ... tak jak niestety mi !!!!
wrrr 2009/10/05 12:18:50
pycha ;-) i jak pięknie pachnie w całym domu..
A jak ktoś lubi więcej owoców niz ciasta - na większej brytfannie też się udaje. tylko mam dziwne wrażenie, ze z moim piekarnikiem coś nie tak, albo z zegarem..? Płaskie ciasto piekłam ok55minut; a w mniejszej foremce, takie wysokie ponad godzinę ;-| i nie wiem, czy nie za krótko to było jeszcze (trochę się zlepiało przy krojniu , choć zakalca nie było).. Za mało piekę i nie mam porównania zupełnie, ale czy to normalne..? ;-)
Gość: Grazyna, 77.236.10.*
2009/10/21 15:16:52
ciasto jest boskie, rozpływa sie w ustach, rewelacja, goraco polecam przepis
|
|