Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
Blog > Komentarze do wpisu
ZAPIEKANKA RYŻOWA Z BIAŁYM SEREM NA SŁODKO



Jest to kolejna potrawa, która kojarzy mi się z dzieciństwem. Pewnie wielu z Was tylko skrzywi się na połączenie ryżu, białego sera, jajka i cukru, ale ja bardzo lubię takie 'danka' i często sobie tę zapiekankę przyrządzam. Robię ją zazwyczaj w takiej małej, ceramicznej foremce, akurat na raz dla siebie :) i takie też proporcje podaję. W razie potrzeby i apetytu można je sobie zmieniać :)


Potrzebujemy:

* 6 łyżek ryżu białego,
* 125g białego sera (półtłustego lub tłustego),
* 1 jajka,
* łyżkę cukru + łyżeczkę cukru waniliowego,
* skórkę otartą z połowy cytryny

Najpierw gotujemy ryż na sypko.Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i w czasie, gdy się nagrzewa, ucieramy żółtko z cukrami i skórką cytrynową a następnie z twarogiem (sera nie trzeba mielić, ale należy dobrze go rozetrzeć z masą żółtkowo-cukrową).Dokładnie łączymy ostudzony ryż z masą.Ubijamy pianę z białka i odrobiny soli i delikatnie łączymy z masą ryżową.Całość przekładamy do natłuszczonej masłem formy i pieczemy ok. 40 minut.Oczywiście można robić wiele wariacji na temat - dodać rodzynki, cynamon, żurawiny. Robiłam już na wiele sposobów i za każdym razem zjadam z apetytem :) Równie dobra na drugi dzień na zimno.
sobota, 23 czerwca 2007, nougatine83
Komentarze
2007/06/23 20:01:33
E, ja się nie krzywię, całkiem fajne. I mało cukru w tym :D
-
2007/06/23 20:15:19
No właśnie, ja lubię słodkie słodkości ;) ale akurat ta zapiekanka dobrze smakuje umiarkowanie pocukrzona. Dobra alternatywa dla obiadu, bo sycąca.
:)
-
2007/06/23 21:59:46
O mamo..to musi być pyszne :D
-
2007/06/24 11:03:37
Mam ostatnio ochotkę na zapiekankę:)

ps. miałam teraz 5 egzaminków i magisterkę (obrona w lipcu), więc jednocześnie mniej czasu na gotowanie ale już mi tego brakowało:P pozdrawiam
-
2007/06/24 11:18:17
Witaj:) Ależ tu smacznie;) Podoba mi się:) zauważyłam slideshow nawet w notkach. Wiem, że aby coś takiego wkleić, trzeba podać adres meilowy i hasło, jednak myślałam, że w ten sposób ma się jeden filmik, który mozna edytować i zmieniać. Co trzeba zrobić, aby ich było więcej, czy do kazdego musi być inny adres meilowy? Czy mogłabys mi to wytłumaczyć, tylko tak łopatologicznie;) Mam trudności ze zrozumieniem tego, gdyz nie znam ani angielskiego, ani niemieckiego:( W języku polskim chyba nie ma stronki slide. Z góry dziekuję i pozdrawiam:)
-
2007/06/24 13:29:26
Witch, no całkiem smaczne wychodzi :D
Irytku dziękuję, wysłałam mail.
Muszelko, jedziemy widzę na tym samym wózku :) Ja za tydzień biorę w pracy tygodniowy urlop i postanowiłam, że przez ten tydzień skończę pisanie pracy mgr - mam nadzieję, że wytrwam. Zapał mam ogromy i żałuję, że tego wolnego nie mam od jutra, bo już bym się chciała za to wziąć i jak najszybciej skonczyć. Obrona to podono pikuś, ale weź tu sie człowieku zmobilizuj i napisz to ustrojstwo kiedy jest tyle ciekawszych zajęć!!! Dlatego poświęcę ten nastęny tydzień i będę miała z głowy! :D Czego i Tobie życzę :)
-
Gość: Ramka, chello087206095107.chello.pl
2007/08/06 17:49:47
Uwielbiam to.... Rzeczywiście kojarzy mi się z dzieciństwem.

A MOŻE KTOŚ ZNA PREZPIS NA PYSZNY SOS DO TEJ POTRAWY??? PAMIĘTAM, ŻE BYŁ ON ŚMIETANOWO-TRUSKAWKOWY?
-
2007/08/06 19:18:19
Ramko, to jest nas już więcej :D :*
A ten sos rzeczywisćie świetnie by pasował, mniam. Można by pokombinować ze słodką śmietanką zmiksowaną z truskawkami, ew. z odrobiną cukru. Oj mogłoby być dobre. Ale powiem Ci, że ta zapiekanka polana zwyczajnym jogurtem np. truskawkowym albo jagodowym też bardzo dobrze smakuje :)
-
2007/09/28 09:31:15
Co prawda robiłam bez cukru, za to z dodatkiem jabłka, ale wyszło przepyszne :)
Uwielbiam tego typu dania jak i przepisy!

Pozdrawiam,
Ather

-
2007/09/28 22:24:21
Ather, wiesz że mnie w tym momencie zainspirowałaś! Obiecuję, że niedługo (może w tym tygodniu jeszcze) zrobię tę zapiekankę z dodatkiem jabłek. Mniam!