Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
Blog > Komentarze do wpisu
CIASTO JOGURTOWE Z OWOCAMI

No i wpadłam! To ciasto to uzależniacz :) Tak mało skomplikowanego przepisu, z tak pysznym efektem jeszcze nie miałam. Piekąc je, w największym stopniu bazowałam na przepisie na placek maślankowy, ale dostosowałam go do naszych smakowych gustów. Ciasto jest niesamowicie lekkie i puszyste a jednocześnie wilgotne (pewnie od jogurtu). Niebo w gębie. Mam już zamówienie na weekendową powtórkę :)




Potrzebne nam:

* 340g mąki,
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez obaw, dzięki jogurtowi w ogóle go nie czuć),
* 2 całe, duże jajka,
* 80g cukru,
* pół szklanki oleju,
* 300g jogurtu (ja dałam dwie Jogobelle morelowe)

A teraz część najlepsza: przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy resztę składników i mieszamy do połączenia. Przekładamy do formy (natłuszczonej i wysypanej bułką tartą), układamy dowolne owoce (u mnie morele i truskawki), posypujemy kruszonką i do pieca na ok. 50 minut (170-180 stopni). Proste, prawda? :)
Et voila!



 

środa, 20 czerwca 2007, nougatine83
Komentarze
2007/06/20 09:00:31
Pewnie, że proste! A efekt nieziemski! :)
-
2007/06/20 09:33:31
No i jest cincinowe ciasto maślankowe zmodyfikowane przez Lullu :)


Chyba nie powinno mieć za dużo kalorii, co?
-
2007/06/20 09:42:00
Łał, łał...Też muszę spróbować!
-
2007/06/20 14:09:53
a ja chcialam zapytac czy udalo by sie zrobic to ciasto z jogurtem 0%tluszczu?
-
2007/06/20 14:32:32
Scarsss, myślę, że bez obaw możesz użyć takiego jogurtu. Podobne ciasta robione są na kefirze i maślance, które mają mniejszą zawartość tłuszczu i są rzadsze.
Myślę, że będzie OK :)

Dorotko, Ludowo (ta mi tu znowu z tymi kaloriami ;)), Magdo, dziękuję za miłe wpisy :*
-
2007/06/20 18:14:53
'Ta' znowu z kaloriami, bo 'ta' nie waży tyle co Ty :D I planuje to zmienić ;)

Więc trzeba trochę się poświęcić... Ale ciasto i tak zrobię w weekend :)
-
2007/06/20 20:30:24
Przepis wypróbowany.Pychota :-)
-
2007/06/20 21:29:24
Witch, niezmiernie się cieszę! I to wcale nie jest banalna formułka, takie wpisy świadczą, o tym, że komuś się te moje wypociny przydają a to bardzo, bardzo miłe :)

Ludowo, będę czekała na Twoją relację :)
-
2007/06/22 15:27:03
Lullu, a ciasto normalnie mieszasz łyżką czy mikserem?
-
2007/06/22 16:45:17
Tylko łyżką i tylko do połączenia składników (tak jak przy muffinkach) :)
-
2007/06/23 19:46:06
Zrobiłam :)
Robiłam z mąką graham - jest przepyszne !:)))
Pięknie dziękuję, serdecznie pozdrawiam :)

Puma
-
2007/06/23 20:57:26
Złota-pumo bardzo się cieszę, że przepis się przydał. Świetny patent z tą grahamową mąką! Bardzo lubię takie kombinacje. Będę musiała spróbować, więc i ja Ci dziękuję za ten pomysł i również serdecznie Cię pozdrawiam :)
-
2007/06/28 09:40:12
jak nie piekę, tak chyba upiekę ;)
-
2007/06/28 10:15:02
Jak to miło nawracać zbłądzonych niepiekących ;)
-
2007/06/29 09:01:17
dopisuję na mojej liście 'things to do' ;)
-
2007/06/29 09:55:09
Oby wkróce znalazło się na lioście 'Done' :D Pomyślnych wypieków :*
-
2007/07/02 08:57:51
poki co jest na tej pierwszej liście ;)
-
2007/07/05 11:46:31
jak zrobić kruszonkę??:(

i czy mogę dać jeden jogurt kiwi, a drugi truskawkowy?
-
2007/07/17 15:48:16
Juz pisalam gdzie indziej, ale nic nie szkodzi, zebym napisala i tutaj :)
Ciasto wyszlo pyszne! Zrobilam z jagodami i jagodowym jogurtem - niestety rozczarowalam sie kolorem, ktory nie byl fioletowy tak jak chcialam, a taki "przybrudzony"... Ale nie kolor najwazniejszy :)
-
2007/07/26 14:36:28
Jak to sie stało, że nie zauważyłam wcześniej Waszych komentarzy :((((
Przepraszam.

Radioheadko, kruszonkę bardzo prosto: równa ilość masła, cukru, mielonych migdałów i rozcierać w palcach do uzyskania okruchów.
A z jogurtami myślę, że można eksperymentować. To bardzo proste ciasto :)

Gaguś, bardzo się cieszę, że wyszło, bez względu na kolor ;)
-
2007/07/26 14:38:15
Zamiast migdałów można też oczywiście uzyć mąki albo mielonych orzechów.
Fajna jest też kruszonka z płatkami owsianymi :)
-
2007/07/26 19:57:09
Dołączyłam do grona wypiekaczy zakalca :)
Nie jest to pierwssze ciach z jogurtem, które trafiło do kosza.
Jeszcze nie nadszedł mój czas na jogurtowce ;)
-
2007/07/26 20:18:42
Joskai przykro mi :( zwłaszcza, że wszystkim tu komentującym wyszło.
Mam tylko nadzieję, że sie nie zniechęciłaś - trening czyni mistrza jak to mówią, a przy tak łatwym cieście, trening na pewno nie będzie długotrwały ;)
Pozdrawiam :*
-
Gość: takasobieania, fcw58.internetdsl.tpnet.pl
2007/07/29 15:23:38
Moja siostra tez robiła z tego przepisu dwa razy i za każdym razem wyszedł zakalec. a jest dosyć wprawiona w pieczeniu ciast. :((
-
2007/07/29 21:37:44
Aniu, chyba nie aż tak bardzo wprawiona, skoro tak dziecinnie proste ciasto jej dwa razy nie wyszło :) Ja już nawet nie odmierzam do niego składników, tylko sypię na oko i za każdym razem wychodzi znakomicie. Naprawdę nie wiem co może się w nim nie udać, jedyny błąd to zbyt długie mieszanie lub nieodpowiednia forma (ale o tym pisałam).
To naprawdę ciasto dla zupełnych ignorantów kuchennych :)
-
2007/08/03 06:52:55
A mi jogurtowe wyszło bez problemów i smakowało całej rodzinie. Pobiłam z jagodami i jogurtem naturalnym . Pychota!! Dzięki za przepis NougatineI
-
Gość: Izcia, system858917593.mtvk.pl
2007/08/08 19:19:52
Właśnie mam zamiar zrobić to banalne i pysznie wyglądające ciacho! Ciekawe czy na serio takie pycha... Myślę, że tak!!! (smakovicie wygląda na fotce, no i w ogóle te pozytywne opinie... xD)
-
2007/08/08 20:45:53
Izciu, ciasto jest bardzo proste, trzeba sie tylko trzymac kilku zasad:
1. przygotować sobie wczesniej blachę, nagrzać piekarnik, przygotować owoce, tak by gotowe ciasto nie stało, tylko jak najszybciej zostało włożone do nagrzanego piekarnika.
2. nie można go zbyt intensywnie mieszać (tylko do połączenia składników)
3. wziąć odpowiednią, tzn. niezbyt małą blachę.

Jest naprawdę smaczne. Dziękuję Ci i pozdrawiam serdecznie :*
-
2007/08/08 20:47:46
Honoratko, cieszę się, że wyszło. Z jagodami rzeczywiscie jest świetne!
-
2007/08/10 13:38:10
Nougatinko,httpa śliwki byłyby za ciężkie? Jak myślisz? Jeżyny pewnie by się sprawdziły.
-
2007/08/10 15:33:08
Oj, jeżyny byłyby wymarzone do tego ciasta! Mniam!
A śliwki, myślę że można by spróbować, ale nie kłaść połówek, ale ćwiartki (zawsze to mniejsze obciążenie).
-
Gość: Dyta19, abyh35.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/25 15:01:04
Jestem bardzo zadowolona ciasto wyszło przepyszne. Miałam zrobic sliwkowe,ale zabraklo mi kaszy manny, wiec zrobiłam jogurtowe ze śliwkami ..... pycha.
-
2007/08/25 16:53:47
A ja bardzo się cieszę, że przepis Ci przypadł do gustu. Bardzo dobry pomysł na tego jogurtowca ze śliwkami. Takiej wersji jeszcze nie robiłam :D :D
-
Gość: , dst198.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/28 14:05:32
A można zamiast oleju wziąć masło lub margarynę?
-
2007/08/28 15:15:01
Oj nie próbowałam, ryztko na własną odpowiedzialność ;-)
Z olejem wychodzi bardzo smaczne, może jednak?
-
Gość: , dst198.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/28 15:56:00
To spróbuję z olejem! :)
Ale cudowne w tym cieście jest to, że można stworzyć dużo kombinacji- różne jogurty i różne owoce.
Naprawdę gratuluję świetnego pomysłu.
Jogurtowe ciasto uwielbiam, a chcę sama upichcić.
Nie mogę się już doczekać. :)
Napiszę czy wypiek wyjdzie dobry, ale czytając komentarze jestem dobrej myśli.
Pozdrawiam!
-
2007/08/28 17:23:21
To ciasto jest niezykle proste i równie smaczne, ale jednak dwie osoby napisały, że im nie wyszło. Naprawdę to dla amnie dziwne. Mam nadzieję, że Ty dołączysz do tej więkkszej grupy zadowolonych :*
-
Gość: , dtl250.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/29 13:10:51
I nie wyszło mi...
Robiłam wszystko dokładnie odmierzając, trzymając się wskazówek, a wyszło mi zbite i mało jogurtowe. :(
Muszę być strasznym debilem skoro najprostsze ciasto mi nie wychodzi. ;)
-
2007/08/29 15:40:50
No nie, nie wierzę. Może złą formę wzięłaś, zbyt długo mieszałaś, za dużo owoców?
-
Gość: , dsm108.neoplus.adsl.tpnet.pl
2007/08/29 22:10:46
Może rzeczywiście zbyt dużo mieszałam...
Chociaż starałam się tylko połączyć składniki...
A co do owoców, to niemożliwe żebym wzięła za dużo- posypałam tylko na wierchu niezbyt obciążającymi ciasto borówkami.

No cóż...tak się zdarza. ;)

Następnym razem wypróbuję inny Twój przepis
(bo są wspaniałe!). :*
-
2007/08/30 08:17:14
Naprawdę mi przykro, bo chciałabym żeby moje przepisy wszystkim wychodzily, ale czasem tak jest, że się ciasto buntuje i już. I ja mam za soba niejeden zakalec :D
Grunt, że się nie zniechęcasz.
Pozdrawiam Cię serdecznie :*
-
Gość: , hat10.internetdsl.tpnet.pl
2007/09/28 14:15:10
chciałam dziś upiec to cudne ciasto ale nie wiem co zrobic z jajkami :( mam je ubić czy wrzucić cale i wymięszać? Nie często pieke ciasta a dziś mam urodziny iii... chciałam coś mieć dla gości. Pozdrawiam
-
2007/09/28 22:30:45
Jajka można wcześniej rozbełtać w szklance, ale po dodaniu do składników mieszać już bardzo króko. Nie wyrabiać długo ciasta, bo nie wyjdzie!

Przepraszam, ze późno odpisuję, ale nie było mnie dziś cały dzień a i częściej jestem już na nowym moim blogu, na który serdecznie zapraszam :-)

www.nadeser.blox.pl

Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :-)

-
Gość: bianka, ega238.neoplus.adsl.tpnet.pl
2008/02/21 21:53:45
... masakra... PYCHA!!!!! nic dodać nic ująć. Dziękuję bardzo za przepis, boję się tylko żebym ja się teraz nie uzależniła ... ;)
-
2008/03/13 08:37:39
już traciłam nadzieję, a jednak się udało i ciasto jest na liście "done" ;) naprawdę jest pyszne, robi się błyskawicznie, nie trzeba dużo zmywać, już podzieliłam się przepisem ze szwagierką. tylko muszę mieć lepszy piekarnik, bo w moim kombiwarze piekłam to ciasto jakieś 70 minut i jeszcze chyba za krótko, bo mam wrażenie, że środek był niedopieczony...
-
Gość: e, 82.160.97.4*
2008/05/09 11:13:28
witam. w jakiej blaszce nalezy je piec? okragla? p.s. ile to jest 80 g cukru?
-
Gość: Sarna, smtp3.grupalotos.pl
2008/06/09 09:44:51
Moja droga uwielbiam ciasto jogurtowe i zamierzam je jutro upiec, ale nie wiem ile to w szklance będzie 80 g cukru..?
-
Gość: , 77-253-8-145.adsl.inetia.pl
2008/06/15 09:32:25
:( NIE WYSZŁO :( ZAKALEC! A tyle serca włożyłam, eh... Czytając poprzednie komentarze, podejrzewam, że też zbyt długo mieszałam.. Ale co takiego się dzieje przy zbyt długim mieszaniu, żeby aż takwpłynąć na wypiek?! może to kwestia oleju - użyłam oleju ryżowego. Dałam jogurt biszkoptowy i czereśnie. W sumie, to pewnie o "czynni ludzki" chodzi. Jestem absolutnym beztalenciem w kwestii wypieków ;( Czasem jak się zaprę, to szukam jakiegoś naprawdę łatwego przepisu - ale jak widać mnie i tak nie wyjdzie :(
-
Gość: Ewitka, host-ip26-252.crowley.pl
2008/06/29 22:38:08
Ja dałam połowę cukru, (bo miałam podobny przepis i zrobiłam mix dwóch przepisów) i tak ciasto wyszło bardzo słodkie, więc nie wiem jak słodkie musi być przy tak dużej ilości cukru. Ponadto najpierw ubiłam jajka, dałam cukier a potem delikatnie wymieszałam z jogurtem i oliwą i odstawiłam na czas przygotowania sobie owoców. Potem delikatnie wymieszałam z mąką i proszkiem do pieczenia. ciasto wyszło wyśmienite, wcześniej miałam przepis na 1 jogurt, ale z dwoma jak takie fajnie wilgotne i przede wszystkim wyrośnięte.
-
2008/07/23 17:00:44
Zaraz go zrobie...:-))
-
2008/08/12 17:18:55
już kiedys je robiłam, ale coś czuję, że się znowu skuszę - ;)
-
Gość: , host86-138-30-91.range86-138.btcentralplus.com
2008/08/24 16:51:53
zrobione pyszne!!!m staralam sie aby mialo jak najmniej kalorii!oto moje wskazowki!
choc troche nie wyroslo- dalam za duzo owocow chyba, lub kruszonki za duzo!
uzylam oleju carotino, nowosc, ciasto ma piekny pomaranczowy kolor! olej z czerwonej palmy i canoli, bardzo zdrowy!
jogurt zastapilam naturalnym niskotluszczowym, malo niesolone(kruszonka), maliny, jezyny i jagody- cudowne zestawienia, no i migdalowa kruszonka!
efekt!!!!!!!!!!!?????????? W O W! najlepsze ciacho jakie do tej pory zrobilam, nie wspominajac juz jakie ono proste!!!!
pozdrawiam i dziekuje!
-
Gość: Katarzynka, klops.ha3.agh.edu.pl
2008/10/01 14:13:14
Ciasto w piecu, ja telepie się za strachu. Boje się, bo jakoś tak mi tego ciasta wydawało się bardzo mało na blasze. To prawie jak egzamin na prawo jazdy:)
-
Gość: , 86-46-108-223-dynamic.b-ras1.wtd.waterford.eircom.net
2009/01/18 21:36:52
a czy można zmiksować jajka z curkem? boje się że cukier sie nie rozpuści?
-
Gość: , d91-130-150-119.cust.tele2.at
2009/01/29 19:58:38
Po kolacyjce w czasie przygotowywania wieczornej herbatki,w tajemnicy,ale prawie na oczach mojego meza,po cichutku .Zmieszalam po polowie skladnikow,pomieszalam byle jak i szybko wstawilam do piekarnika.Ale byla niespodzianka!!!!Pysznoscii.Dziekuje za wspanialy przepis.W weekend chcialam powtorzyc sukces dla gosci......zakalec.Jestem prawi 100%pewna,ze za bardzo sie przylozylam,mieszanie!!!!!Zmienilam tez forme,na tortowa.DZis sprobuje jeszcze raz ,tak wlasnie byle jak:))))))opowiem co wyszlo.POzdrawiam Ewa
-
Gość: , d91-130-150-119.cust.tele2.at
2009/01/29 22:06:23
Melduje,udalo sie!!!!Po prostu krotkie mieszanie,niewyobrazalnie krotkie:):) i nie ma zakalca.Pozdrawiam Ewa
-
Gość: ewa, bkj215.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/02/03 19:25:44
Mniam. Ciasto pyszne i proste. Już zrobiłam trzy razy, dzieci zachwycone. Ciasto znika w okamgnieniu.
-
Gość: perpetuum_ewa, aqf228.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/02/20 21:22:40
Przepyszne!!!
Kiedyś pokusiłam się upiec ciasto jogurtowe ale wyszedł mi okropny zakalec, natomiast to ciasto wyrasta przepięknie i jest pyszne. Robiłam je już kilka razy, wspaniale udaje się z mrożonymi wiśniami.
Dzięki za super przepis!!!
-
2009/03/07 17:47:53
Witam, przepis jest nawet dla faceta. Jednak mimo, że nie jeden wypiek mam na koncie, tu też mnie nie wyszło - zakalec. Domyślne błędy to: mieszałem mixerem już wiem że źle, a wątpliwości to przede wszystkim wielkość blachy - proszę o podanie wielkości w cm. oraz owoc - dałem brzoskwinie z puszki tylko lekko osuszone z wilgoci - może były za ciężkie układałem 0,5cm. plasterki połówek dokładnie obok siebie. Proszę odnieś się do moich spostrzeżeń.
-
Gość: efisia, dhcp9-149.eastwest.com.pl
2009/03/30 18:30:07
Robiłam:)
wyszło cudowne!!!:)!
-
Gość: Kamila, 87-205-175-38.adsl.inetia.pl
2009/04/10 23:02:43
zrobiłam i wyszedł mi zakalec:/ dlaczego??? Naprawdę trzymałam się przepisu:( Próbowałam dziś dwa razy jedno wylądowało w śmietniku a drugie zaraz tam dołączy:(
-
Gość: Miaa, abhe76.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/04/25 17:19:12
zrobiłam to ciasto.! rzeczywiście zmak ma boski, tylko nie wiem dlaczego nie wyrósł mi...
jak myślicz co sie stało.?
zrobiłam ciasto z wiśniami z kompotu czy możliwe że pod wpływem ciężaru wiśni tak sie
stało.?
a może by dac mniej oleju.??
-
Gość: Paweł, hiy91.internetdsl.tpnet.pl
2009/05/06 21:28:06
No prosze, rzeczywiście ciasto super :) Bałem sie że może być zakalec jak przeczytałem parę opinii. A jakie proste i szybkie w przygotowaniu. Polecam
-
Gość: isabellcia, iris2.qwe.streamcn.pl
2009/05/30 13:33:46
Uwaga! Będę robić... z chłopakiem!!! ;) ;) ;) Mam nadzieję, że nam wyjdzie!
-
Gość: Carenza, 77.236.0.20*
2009/06/23 18:38:04
przepis wypróbowany.

zakalca brak, ciasto smaczne, ale się spaliło temperatura była chyba nieco za duża :/
owoce (truskawki i ananas) zniknęły, albo skurczyły się do mikroskopijnych rozmiarów. chyba trzeba je było jeden na drugim w 2 warstwach układać ?
generalnie: jadalne, mało słodkie
po wsadzeniu naraz składników do miski, ciasto mieszałam rękami, raczej dość długo i wyszła konsystencja dość dziwna, bardzo tłusta, ciągliwa, może trochę płynna, ale z drugiej strony nie chciało się tak ładnie rozprowadzić do brzegów formy bo się sklejało z sobą :P

przepis ciekawy i godny uwagi, tylko jakie owoce i ile dać by było je czuć w finalnym efekcie ?
-
Gość: , public12627.xdsl.centertel.pl
2009/06/28 16:02:43
gosc przepis wprobowano pychotka pozdrawiam
-
Gość: CrazyEm, 088156051057.olsztyn.vectranet.pl
2009/08/02 23:12:37
A ja nie chce nic mówić,ale mi wyszedl zakalec. Po prostu glut jedynie góra z kruszonką dobra. Nie wiem czemu moze blecha za mała :P
-
Gość: Anna, a80-101-39-121.adsl.xs4all.nl
2009/08/21 19:29:16
dzięki za przepis! wsiadam w auto i jadę po składniki. w ogrodzie mam piękne, soczyste śliwki, mam nadzieję, że podkerślą smak :) to ciasto będzie miłym wspomnieniem wakacji, które to właśnie jutro się skończą.. jeszcze raz dziękuję! trzymajcie kciuki, żeby się udało! :)
-
Gość: Anna, a80-101-39-121.adsl.xs4all.nl
2009/08/22 14:52:55
wyszło pysznie! dzięki!
-
Gość: Kawasaki, ikm155.internetdsl.tpnet.pl
2009/09/04 21:55:25
WITAJCIE!
Ja piekę od czasu do czasu i wypróbuję ten przepis.Z moich obserwacji wynika ,że duży wpływ ma piekarnik!Ja mam gazowy i jak na złość pomimo regulacji temperatury,często ciasto nawet po godzinie w 180'C jest u góry surowe,gdy dół sie pali.W elektrycznych bez problemu piecze góra dół i jest OK.
Jak wyjdzie,lub nie wyjdzie to napisze,a blachę to wezmę keksówkę.
-
Gość: agaaava, 103-203.echostar.pl
2009/11/02 14:44:03
Właśnie piekę. Przeczytałam wszystkie komentarze) Skusiłam się na mąkę razową, morele pocięte w talarki, jogurt morelowy i kruszonkę z płatków owsianych. Czekam już 30min, ciasto robi się coraz bardziej przyrumienione, ale coś mi mało wyrasta ;D w życiu piekłam może 4 razy i chyba 1 coś wyszło. Jestem MEGA-ANTY-TALENCIEM ;p Błagam, niech wyjdzie ;D Napiszę czy się udało. Bardzo fajny przepis!