Blog z miłości do słodkości. Rozgość się...
Blog > Komentarze do wpisu
ALE CHAŁKA!




Nie ma to jak pyszna, ciepła jeszcze chałka z konfiturami :)

Składniki:

* 500g mąki,

* 30g drożdży,

* 1/4l mleka,

* 60g stopionego masła,

* 60g cukru,

* 2 jajka,

* pół łyżeczki soli,

* żółtko do smarowania.


Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże. Wlać letnie mleko, rozpuścić w nim drożdże, równocześnie mieszając z odrobiną mąki. Rozczyn oprószyć mąką i pozostawić w ciepłym miejscu aż na wierzchu pojawia się pęknięcia (ok. 15 min.). Jajka, masło i cukier dokładnie wymieszać, dodać do rozczynu i wymieszać drewnianą łopatką. Następnie wyrabiać ręką, aż stanie się gładkie. Ponownie włożyć do miski,przykryć ściereczką i pozostawić do momentu aż ciasto podwoi swoją objętość. Ciasto podzielić na 3 części, uformować 3 wałeczki i zapleść warkocz. Przełożyć na wąską, natłuszczoną blachę, posmarować żółtkiem (ja dodatkowo zrobiłam kruszonkę).Ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 10 min.
Piec 30-35 minut w 200 stopniach.

sobota, 17 marca 2007, nougatine83

Polecane wpisy

  • BUŁECZKI Z SEREM (sentymentalne :))

    Sezon na te drożdżówki zaczyna się dla mnie z początkiem września. Właśnie takie bułeczki jedliśmy w podstawówce na przerwach. Śmiem twierdzić, że szkolny sklep

  • ŚLIMACZKI

    http://www.nadesr.blox.pl Składniki: * 500g mąki pszennej * 40g drożdży * 1/4l letniego mleka * 80g cukru * 100g płynnego masła * szczypta soli * na nadzienie:

  • BUŁECZKI Z WIŚNIAMI

    W oryginale był to przepis na jagodzianki. Został przeze mnie nieco zmodyfikowany i wyszły mi takie oto bułeczki Składniki: * 5 dag drożdży, * 1/2 kg mąki, * s

Komentarze
2007/03/19 18:10:26
Przeszliczna ta chalka, az slinka cieknie jak sie na nia patrzy. Skorzystam z przepisu, moze i mi wyjdzie takie cudo.
-
2007/04/06 17:25:33
Dziękuję i życzę powodzenia przy pieczeniu :)
-
Gość: kamila, *.dynamic.dsl.as9105.com
2007/10/06 17:59:52
Jak chcesz to naucze cie profesjonalnie zaplatac chałki, trzeba uzyc 4 paskow, wtedy chalka jest wysoka i taka "obła" caluski
-
nougatine83
2007/10/14 21:59:54
Kamilo, dziękuję za wskazówkę :) Ja zawsze z dwóch wałków plotę chałkę, bo prościej. Ale masz rację, że taka czteropaskowa jest zdecydowanie ładniejsza. Dziękuję, na pewno spróbuję :-)